Stara škola u neumskom selu Hrasno postala parohijski dom

nezavisne.com
Stara škola u neumskom selu Hrasno postala parohijski dom

Neum - U selu Gornje Hrasno, opština Neum, pokrivena je stara seoska škola, koja je otvorena prije 151 godinu, daleke 1868. godine, kao prva pravoslavna škola ovoga kraja, a ubuduće će služiti kao parohijski dom.

Škola se nalazi pored stare crkve Roždestva svetog Jovana Krstitelja, jedine preostale pravoslavne bogomolje u cijeloj neumskoj opštini, koja, budući da je minirana jednom u toku proteklog rata, a jednom poslije rata, i sada služi za bogosluženja, samo se obredi vrše ispred crkve.

Bivši mještani Hrasna kažu da, iako nisu ostvarili povratak u selo, žele da imaju barem parohijski dom, a za to je idealna stara škola koja se nalazi u krugu crkvene porte i groblja.

Stara škola je, kažu, i prije rata služila kao parohijski dom, jer je objekat, koji je još iz doba Austro-Ugarske, nakon Drugog svjetskog rata zamijenjen novosagrađenom školom.

Sredstva za pokrivanje škole su obezbijeđena zahvaljujući donacijama bivših mještana, ali i svih dobrih ljudi, tako da je zapaljena škola, na kojoj su zdravi ostali stari zidovi, sada pod krovom.

Nakon ovih, slijede unutrašnji radovi, tako da će u prizemlju i na spratu, koji je drvenim gredama i daskom odvojen od prizemlja, dobiti po pedesetak kvadrata za blagovaonicu, mokre čvorove i druge potrebne prostorije.

Povratak u Gornje Hrasno, nažalost, nije ostvaren, jer su od prijeratnih četrdesetak  porodica, sa oko 120 mještana, donacije za obnovu kuća dobile samo tri porodice, i to da obnove samo po jednosoban stan.

Ipak, Hrašćani se ipak ne žele odreći svoga sela i predaka sahranjenih u seoskom groblju.

Ispred crkve su izgradili spomen-kapelu, u čijoj su kripti sahranjene kosti 66 hrišćana koje su ustaše mučki pobile u Drugom svjetskom ratu, a ne odustaju ni od obnove crkve, što je ogromna investicija koju neće moći uraditi sami, bez pomoći šire društvene zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana