Станове добило 50 породица

Снежана Тасић
Станове добило 50 породица

Приједор - Педесет породица избјеглих и расељених лица у Приједору добило је у петак кључеве станова у згради изграђеној у оквиру пројекта Регионалног стамбеног програма у БиХ, вриједног 2,5 милиона КМ.

Министар за избјегла и расељена лица РС Давор Чордаш изјавио је да је ријеч о првој згради која је завршена из Регионалног стамбеног програма од 284, колико ће укупно бити изграђено у Републици Српској.

- Зграде за ове намјене граде се у девет општина и градова у Српској, а можемо најавити да ће у Приједору ускоро почети изградња још једне зграде са 32 стана - изјавио је Чордаш.

Он је додао да се новом зградом у Приједору збрињава дио корисника алтернативног смјештаја и социјално најугроженије категорије, као и један дио избјеглица из Хрватске.

Министарка за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац је истакла да је радосна јер овај пројекат доноси трајна рјешења за породице које су више од 20 година у трајном расељењу.

- Веома је битно да ће породице које ће бити смјештене у ову зграду бити третиране по моделу социјалног становања, што значи да ће локалне власти помоћи у даљем одрживом повратку - казала је Боровац.

Шеф Одјељења за друштвени развој и прекограничну сарадњу при Делегацији ЕУ у  БиХ Ђан Лука Ванини је истакао да је ово дио пројекта у који је Европска унија као највећи донатор уложила 49 милиона  евра, а који се односи на расељена лица која су морала да напусте своје домове.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић захвалио је Европској унији и свим земљама донаторима који помажу локалној заједници у рјешавању стамбеног питања избјеглица и расељених лица.

Шипово

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић уручио је у петак у Шипову кључеве четири стана породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида, укупне вриједности 173.500 КМ.

Савановић је рекао да је за те станове општина издвојила 35.000 КМ. Он је напоменуо да је ријеч о реализацији програма који је донесен 2008. године с циљем да буде ријешено стамбено питање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана