Србачко здравство на рубу слома

Маријана Миљић
Србачко здравство на рубу слома

Србац - Дом здравља у Српцу окончао је 2012. годину у минусу од 203.000 марака, а укупан губитак се попео на чак 1,5 милиона марака, што је био један од главних разлога смјене директора Миомира Шауле и постављања Саше Јовичића за вршиоца дужности директора.

Ова установа је у великим кредитним обавезама, које су лани биле близу 300.000 КМ, што је повећање за 100 одсто у односу на 2011. годину. Разлог томе је отплаћивање камате по уговору о зајму са Фондом здравственог осигурања који износи 648.000 марака, а главница дуга доспијева на наплату тек идуће године.

- Дом здравља је у веома тешком стању. Дугорочне обавезе износе око 950.000 марака, а краткорочне 563.000. Због тога смо морали повући радикалне потезе и именовати нови менаџмент, који ће се потрудити да у што већој мјери санира губитке - рекао је начелник општине Србац Драго Ћирић.

Бивши директор Миомир Шаула каже да је на лоше резултате пословања утицало умањење уговореног новца са Фондом здравственог осигурања за пет одсто и прекорачење потрошње лијекова који се издају на рецепт.

- Од уговора са Фондом мјесечно смо добијали 160.000 марака, а само за бруто плате нам треба око 150.000 КМ. Фонд нам је одобрио 685.000 марака за лијекове који иду на рецепт, а ми смо морали да пробијемо тај износ за 125.000 марака јер су потребе грађана превелике. Имамо све више обољелих од малигних, кардиоваскуларних и других врста болести, а самим тим су већи трошкови прегледа и лијечења пацијената - додаје Шаула.

Као проблем истиче и велики број неосигураних лица, те осигураника који не уплаћују допринос за здравство.

Додаје да је неријешено финансирање Службе хитне медицинске помоћи која се не може ангажовати без четири љекарска тима, а новац од Фонда се добија само за два.

Одборник Коалиције "Звоно" Мишо Маљчић сматра да је скупштинска већина донијела исправну одлуку на посљедњој сједници и да је овакво стање у здравству постало неодрживо.

- Вриједност капитала Дома здравља је око два милиона марака, а дуговања су доспјела до 1,5 милиона. Непрестано задуживање је довело ову установу на ивицу пропасти и овим трендом би за три године отишла у стечај. То је грешка и републичких институција које издају овакве препоруке, јер ће то кад-тад довести до слома цијелог здравственог система - додаје Маљчић.

Да је здравство у Српцу у кризи, свједочи податак да је Градска апотека прошле године забиљежила губитак од 142.000 марака. Ова установа нема дугорочних обавеза, али зато обавезе према добављачима, порезима и доприносима износе чак 385.000     КМ.

Ћирић и Шаула кућни пријатељи

Начелнику општине Србац Драги Ћирићу позлило је на сједници Скупштине општине након што је предложио разрјешење директора Дома здравља Миомира Шауле, послије чега је пребачен у градишку болницу.

Сазнајемо да је Ћирић са Шаулом кућни пријатељ од раног дјетињства, због чега је емотивно доживио одлуку о његовој смјени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана