Србац поново у блокади: Хипотека на дворану подигла температуру

Цвија Мркоњић
Србац поново у блокади: Хипотека на дворану подигла температуру

Србац - Општина Србац поново је у блокади због неуплаћених доприноса за раднике у износу од око 380.000 марака, чиме је додатно продубљена криза у овој локалној заједници.

Начелник општине Драго Ћирић потврдио је да им је, као и раније, Пореска управа РС (ПУРС) блокирала рачун због неизмирених обавеза. Ипак, он сматра да је у блокаду политика уплела своје прсте.

- То је притисак на мене, јер стижу избори и настоје да саботирају моју поновну кандидатуру. Постоје установе и фирме које годинама дугују новац, а њих не блокирају - казао је Ћирић.

Како би се избјегле даље блокаде општинска управа је планирала да под хипотеку стави спортску дворану.

Међутим, како је потребна сагласност одборника, а Скупштина не засједа већ 14 мјесеци, Ћирић је упутио писмо одборницима у којем је од њих затражио да мимо Скупштине одобре стављање хипотеке, што су готово сви одбили. Свој потпис нису хтјели ставити чак ни одборници блиски Ћирићу, сматрајући да на тај начин врше кривично дјело.

- Као и блокада рачуна, то су уцјене и притисак да се не кандидујем за нови мандат. Једино су ПДП и СП хтјели да ставе свој потпис. Одборници СНСД-а су обећали па слагали - навео је Ћирић.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а Крсто Чавор истакао је да није упознат са новом блокадом рачуна. Он је демантовао Ћирићеве наводе наглашавајући да су захтијевали да хипотеку потпише свих 25 одборника.

- Не може се задужење од 400.000 или 500.000 марака потписивати приватно у кућама, без одобрења Скупштине. Рекли смо, потписаћемо кад тај приједлог дође на Скупштину, јер то је скупштински материјал - казао је Чавор.

Колико је општина Србац дубоко заглибила у финансијске проблеме свједочи и то што се због неусвајања буџета за ову годину, већ другу годину заредом, не исплаћују стипендије. Нису исплаћени ни подстицаји за развој пољопривреде, а значајно су умањена средства за рад спортских клубова, што је многима угрозило опстанак у спортским такмичењима.

Ово је најмање десети пут у посљедњих годину да је блокиран рачун општине, због чега се редовно не исплаћују лична примања за раднике општинске управе и дотације за јавна предузећа и установе. Радници општине су тек прошле седмице добили мартовску плату, а више од двије године не могу овјерити здравствену књижицу.

У јавним предузећима и установама ситуација је још гора, па је тако ових дана Радио Србац прославио 41. годишњицу постојања у тренутку када имају шест неисплаћених плата, а доприноси за раднике нису уплаћени 17 мјесеци.

Скупштинску већину чине СНСД и ДНС, који имају 13 одборника у локалном парламенту, док су опозиција СДС, НДП, ПДП и СП са 12 одборника.

Водовод

Општина Србац задужила се и за изградњу водовода "Вријеска" у Срђевићима и Лепеници. Кредит, на износ од више од 3,3 милиона КМ, је одобрила Банк Аустриа Цредитансталт АГ на период од 12 и по година, уз каматну стопу од нула одсто и годишњу маржу од 1,21 одсто, што износи 40.000 марака.

Уговором је предвиђено да се дуг отплаћује у 16 једнаких полугодишњих ануитета. Отплаћене су марже у износу од око 450.000 КМ, а остатак дуга износи око три милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана