Srbac: Poljaci istražuju svoje korijene

Dejan Jovičić
Srbac: Poljaci istražuju svoje korijene

Srbac - Zainteresovanost Poljaka za dolazak u srbačku opštinu je sve veća, a tome svjedoči i podatak da je ove godine planiran dolazak čak 13 autobusa iz Novogrođeca i Boleslaveca.

Riječ je uglavnom o potomcima Poljaka koji su od 1896. do 1946. godine živjeli u srbačkoj opštini.

- Njihova posjeta je naglo povećana, lani su dolazila svega dva autobusa. Za iduću godinu je najavljeno tridesetak. Tome je doprinijela i izrada nove turističke karte u kojoj Poljaci svojim građanima nude obilazak Srpca, jer mnogi od njih žele da vide gdje su živjeli i gdje su sahranjeni njihovi roditelji, bake i djedovi -  kaže načelnik Drago Ćirić.

On dodaje da najveći broj Poljaka ostaje po nekoliko dana i popunjavaju sve smještajne kapacitete u srbačkoj opštini.

- To će u značajnoj mjeri unaprijediti razvoj ugostiteljstva i promet u trgovinama, što će sveukupno uticati na razvoj turizma u našoj lokalnoj zajednici - naglašava Ćirić.

Gotovo 90 odsto stanovnika Novogrođeca i veliki broj mještana Boleslaveca vodi porijeklo sa područja srbačke opštine. Blizu 2.000 Poljaka živjelo je u nekoliko naselja ali su se svi odlukom državnih vlasti vratili u svoju domovinu po završetku Drugog svjetskog rata.

- Živio sam s njima petnaestak godina u Rakovcu i zajedno smo učili u školi i izučavali zanat. Ovdje je sada sve pusto i gusta šuma je prekrila njihova ognjišta tako da se ne prepoznaju tragovi nekadašnje crkve, dućana i groblja. Ali ostale su uspomene, pa tako svake godine ugostim nekoliko preživjelih drugova i njihovih potomaka - kaže osamdesetčetvorogodišnji Vlado Rakić.

Iz Novogrođeca je više puta stizala pomoć za ugrožene.

- Njihova pomoć nam je bila od velikog značaja ali najvažnije od svega je što se na ovaj način njeguju narodni običaji i tradicija i oživljavaju uspomene na zajednički život naših naroda koji su živjeli skladno, poštujući i uvažavujući jedni druge - rekao je Rakić.

Posjete

Proteklih mjesec dolazile su dvije delegacije iz Boleslaveca koje su u Rakovcu i Grabašnici postavile spomen-ploče u čast svojih predaka.

Ovih dana iz Novogrođeca se vratila i delegacija opštine Srbac koja je prisustvovala svečanostima povodom Dana opštine. Prije dvije godine, ove lokalne zajednice su potpisale sporazum o partnerskoj saradnji u svim oblastima javnog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana