Србац: Пољаци истражују своје коријене

Дејан Јовичић
Србац: Пољаци истражују своје коријене

Србац - Заинтересованост Пољака за долазак у србачку општину је све већа, а томе свједочи и податак да је ове године планиран долазак чак 13 аутобуса из Новогрођеца и Болеславеца.

Ријеч је углавном о потомцима Пољака који су од 1896. до 1946. године живјели у србачкој општини.

- Њихова посјета је нагло повећана, лани су долазила свега два аутобуса. За идућу годину је најављено тридесетак. Томе је допринијела и израда нове туристичке карте у којој Пољаци својим грађанима нуде обилазак Српца, јер многи од њих желе да виде гдје су живјели и гдје су сахрањени њихови родитељи, баке и дједови -  каже начелник Драго Ћирић.

Он додаје да највећи број Пољака остаје по неколико дана и попуњавају све смјештајне капацитете у србачкој општини.

- То ће у значајној мјери унаприједити развој угоститељства и промет у трговинама, што ће свеукупно утицати на развој туризма у нашој локалној заједници - наглашава Ћирић.

Готово 90 одсто становника Новогрођеца и велики број мјештана Болеславеца води поријекло са подручја србачке општине. Близу 2.000 Пољака живјело је у неколико насеља али су се сви одлуком државних власти вратили у своју домовину по завршетку Другог свјетског рата.

- Живио сам с њима петнаестак година у Раковцу и заједно смо учили у школи и изучавали занат. Овдје је сада све пусто и густа шума је прекрила њихова огњишта тако да се не препознају трагови некадашње цркве, дућана и гробља. Али остале су успомене, па тако сваке године угостим неколико преживјелих другова и њихових потомака - каже осамдесетчетворогодишњи Владо Ракић.

Из Новогрођеца је више пута стизала помоћ за угрожене.

- Њихова помоћ нам је била од великог значаја али најважније од свега је што се на овај начин његују народни обичаји и традиција и оживљавају успомене на заједнички живот наших народа који су живјели складно, поштујући и уважавујући једни друге - рекао је Ракић.

Посјете

Протеклих мјесец долазиле су двије делегације из Болеславеца које су у Раковцу и Грабашници поставиле спомен-плоче у част својих предака.

Ових дана из Новогрођеца се вратила и делегација општине Србац која је присуствовала свечаностима поводом Дана општине. Прије двије године, ове локалне заједнице су потписале споразум о партнерској сарадњи у свим областима јавног живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана