Spomenik na Tjentištu slavnoj bici vraća stari sjaj

Radmila Đević
Spomenik na Tjentištu slavnoj bici vraća stari sjaj

Foča - Posivjeli i u mahovinu zarasli spomenik Bitke na Sutjesci u Dolini heroja na Tjentištu ponovo vraća stari sjaj, odnosno izvornu bijelu boju.

Završena je prva od četiri faze izbjeljivanja spomenika koji simbolizuje tjesnac, odnosno izlaz kroz koji su partizani u Drugom svjetskom ratu uspjeli da se probiju iz obruča višestruko brojnije okupatorske vojske.

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović pojasnio je da su preostale da se urade još tri faze čišćenja, nakon čega bi spomenik trebalo da zasija kao nekad.

- Spomenik je tretiran specijalnim hemijskim sredstvima za čišćenje betona i kamena. To su posebne supstance uvezene iz SAD za bijeli cement od kojeg je izgrađen spomenik. Iduće godine, kada slavimo 75. godišnjicu od Bitke na Sutjesci, spomenik bi trebalo da bude u potpunosti očišćen i sniježnobijele boje - istakao je Pavlović.

Osim osvježivanja, u planu je i zamjena mermernog platoa oko spomenika.

- Ovaj projekat finansira Vlada Republike Srpske i ovo je prvi put od njegovog otkrivanja 1971. godine da se radi ovako ozbiljan zahvat - rekao je Pavlović.

Memorijalni kompleks u Dolini heroja posvećen je jednoj od najtežih bitaka Drugog svjetskog rata na prostoru Jugoslavije, koja se odigrala 1943. godine.

Spomenik, koji se sastoji od dva ogromna kraka od bijelog cementa, visoka po 19 metara, djelo je vajara Miodraga Živkovića.
Ispred se nalazi spomen-kosturnica u kojoj je sahranjen 3.301 borac od više od 7.000 poginulih, a na brežuljku iznad spomenika do kojeg vode stepenice je amfiteatar na otvorenom na čijim su polukružnim betonskim trakama ispisani nazivi partizanskih jedinica.

Memorijalni kompleks posvećen najvećoj bici u Drugom svjetskom ratu u tadašnjoj Jugoslaviji decenijama privlači pažnju turista iz cijelog svijeta.

Vile

Nadomak spomenika privodi se kraju izgradnja i opremanje dvije luksuzne vile čije je otvaranje najavljeno za novembar.

- Vile su kapaciteta 35 kreveta i to će biti nešto najluksuznije na ovim prostorima - naglasio je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana