Šoping ture mame u Grac

Milijana Latinović
Šoping ture mame u Grac

Banjaluka - Turističke agencije širom Srpske obezbijedile su i ove godine bogatu ponudu destinacija za jednodnevne šoping ture, od Zagreba, Ljubljane, Trsta, Beča do Graca, za koji vlada najveća zainteresovanost, a cijene aranžmana kreću se od 25 do 85 KM po osobi.

Iz godine u godinu sve više stanovnika Srpske hrli ka evropskim metropolama, jer su tokom decembra i januara aktuelna praznična sniženja od 50 odsto i više pa je to idealna prilika za kupovinu. U Turističkoj agenciji "Smiljić" u Banjaluci rekli su da su gotovo svi aranžmani za Grac tokom ovog mjeseca rasprodati.

- Ovo je vrijeme najvećih sniženja u Gracu, a putnici koji već godinama putuju s nama znaju da po vrlo povoljnim cijenama mogu pazariti odjeću i obuću pa je to razlog da se traži mjesto više u autobusima - rekli su u ovoj agenciji.

I u Turističkoj agenciji "Vuković" u Prijedoru ističu da vlada ogromna zainteresovanost za šoping ture.

- Cijene su različite u zavisnosti od destinacije, a polaske za Grac organizujemo svake subote u decembru sve do katoličkog Božića - rekli su u TA "Vuković" i dodaju da u svim terminima imaju po tri puna autobusa putnika.

U bijeljinskom "Hepi travelu" kažu da tokom godine organizuju šoping ture za Segedin ili Grac, ali u decembru zainteresovanost vlada isključivo za Beč.

- U tržnim centrima vladaju novogodišnji popusti pa su prijave za odlazak u Beč još u toku - kažu u "Hepi travelu".

Turoperateri u agencijama ističu da u ponudi imaju istaknuto koji tržni centri se obilaze tokom odlaska u neki od gradova iz njihove ponude.

- Najposjećeniji tržni centar u Gracu je "Seiersberg" . Glavna šoping ulica u Trstu je "Korzo", a najčešće se posjećuje centar "Torri d'Europa" . U Ljubljani većina šopinguje u "BTC City", a u Zagrebu šopingholičari vrijeme provode u centru "Arena" ili IKEA - istakli su u turističkim agencijama.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović ističe da se ranije išlo u "Trst po farmerke" ili neke druge proizvode kojih nije bilo na tržištu bivše Jugoslavije, ili su cijene na domaćem tržištu bile dosta visoke.

- Uoči novogodišnjih i božićnih praznika uobičajena su velika sniženja. Cijene svih zaliha sezonske robe, koje trgovci hoće da se oslobode, sada su značajno snižene - kazao je Petrović. On ističe da su tamo sniženja velika, pogotovo zbog velike konkurencije.

- Drugi razlog zbog kojeg naši ljudi kupuju tamo jeste povrat poreza na kupljenu robu, a nisu rijetki ni naši trgovci koji u ovo doba godine odlaze u nabavku robe po povoljnim cijenama koju će ovdje plasirati i dobro zaraditi - dodao je Petrović.

Destinacije

Grac 40 - 49 KM  

Ljubljana 40 KM  

Zagreb 25 KM  

Trst 45 - 49 KM  

Beč 60 - 85 KM  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana