Слобода плаћена жртвама

С. Ш.
Слобода плаћена жртвама

Бањалука - Покушај Хрватске да истријеби Србе са подручја западнокрајишких општина 1995. године зауставили су народ и борци Војске РС, а за више од стотину жртава страдалих током агресије нико није одговарао.

Полагањем вијенаца код спомен-обиљежја цивилним жртвама рата јуче је у насељу Туњица код Новог Града обиљежен Дан одбране западних граница Српске од хрватске агресије у септембру 1995. године. Регуларна војска Хрватске је прије 22 године након вишечасовне артиљеријске припреме прешла ријеку Уну у Новом Граду и Козарској Дубици. Том приликом убијене су 104 особе, а насеља и градови су претрпјели велика разарања. Војска РС успјела је 19. септембра 1995. да потисне хрватску војску преко Уне.

- Одбрана западних граница Српске је догађај чијег значаја можда нисмо ни свјесни, али резултати су видљиви и данас - рекао је изасланик предсједника РС Миладин Драгичевић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић истакао је да је хрватским снагама циљ био да се споје са јединицама из акције "Маестрал" и дођу до Бањалуке и са припадницима Петог корпуса Армије РБиХ заврше оно што је НДХ почела 1941. године, да нема Срба на овим просторима. Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић казао је су хероји Српске међу нама и треба да погледамо како данас живе.

Дан одбране западних граница РС обиље‘ен је јуче и у Костајници полагањем вијенаца на спомен-обиље‘ја у градском парку и у Козарској Дубици служењем парастоса код Спомен-крста на обали ријеке Уне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана