Слиједи градња више енергетских објеката

Срна
Слиједи градња више енергетских објеката

Невесиње - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да у предстојећој фази слиједи изградња енергетских објеката на подручју Херцеговине, гдје ће вјетроелектране имати инсталисану снагу од око 100 мегавата, истичући да се упоредо развијају и други енергетски пројекти.

Ђокић је изјавио новинарима у Невесињу да је један од веома важних пројеката у Херцеговини изградња вјетропарка на подручју Трусине у општини Невесиње, јер ће значајно побољшати електроенергетски биланс Републике Српске.


"Реализацијом овог пројекта обезбиједиће се да енергетска политика Републике Српске буде у складу са европском у смислу производње енергије из обновљивих извора", рекао је Ђокић.

Он је додао да је овај пројекат до сада вођен квалитетно, те да ће идуће године већим дијелом бити завршени радови и да ће вјетроелектране бити постављене на локацијама на којима су ранија вршена истраживања.

Ђокић је напоменуо да је квалитет вјетра на том подручју, који је и предуслов за изградњу оваквог једног објекта, за 25 одсто бољи него на подручју Задра и Шибеника, што јасно говори да је ријеч о перспективном и исплативом објекту.

"Сада је концесионар, након одређених промјена у власничкој структури, дефинитивно дошао у позицију да има партнера који је у стању да реализује овај пројекат", рекао је Ђокић и нагласио да је Влада Републике Српске до сада пружала максималну подршку да се овај пројекат оствари у оквиру динамике коју је концесеонар предвидио, што ће чинити и убудуће.

Ђокић је рекао да ће, осим пројекта Трусина, "Електропривреда Републике Српске" /ЕРС/ реализовати још један пројекат на подручју Берковићи - вјетроелектрана Хргуд од 48 мегавата инсталисане снаге, те да је већ у поодмаклој фази припрема за такав пројекат.

Говорећи о реализацији битних енергетских пројеката на подручју Херцеговине, Ђокић је напоменуо да су Влада и "Електропривреда Републике Српске" посљедњих година активирали пројекат Хидроелектране "Дабар" који се сада налази у потпуно новој фази у односу на претходне деценије.

Као неке од активности које су урађене у склопу пројекта у који је
до сада инвестирано око 30 милиона марака, Ђокић је навео градњу око 25 километара приступних путева, објекат за извориште воде који ће обезбиједити воду у току изградњу објеката, изградњу приступних путева свим важним објектима.

Он је навео и постављање електро-мреже за снабдијевање струјом подручја гдје ће се изводити радови, те изградњу водовода у сеоском подручју као једну врсту подршке локалном становништву.

"Приводимо крају поступак избора извођача за радове на тунелу, дужине око 11 километара и ријеч је о врло захјевном грађевинском пројекту", рекао је Ђокић и изразио наду да ће домаће компаније имати најповољније понуде и да ће добити такав посао, те доказати своју способност да се могу ухватити у коштац за веома значајним и великим пројектима.

Ђокић је рекао да се у неке активности не може брже ићи док се не оконча спор у вези са еколошком дозволом.

"Ми имамо еколошку дозволу, али је она у поступку ревизије оспорена и очекујемо да ће се судски процес о том питању ускоро завршити како бисмо могли несметано да наставимо радове на реализацији пројекта", рекао је Ђокић и додао да су се све активности до сада проводиле властитим средствима.

Он је подсјетио да је ЕРС била носилац тог пројекта, али да је након одређених процјена одлучила да носилац буду Хидроелектране на Требишњици / ХЕТ/ које су способне за то и које имају кадрове и све друге предуслове да овај пројекат могу водити у наредним годинама и завршити.

Ђокић је рекао да је у плану да у будућности у Херцеговини буду изграђене још двије електране, те да ће се у наредном периоду интензивно разговарати и о пројекту "Дубровник два".

Он је подсјетио да је потписан и Меморандум о сарадњи са кинеском компанијем о могућности изградње Термоелектране "Гацко два", као и Меморадум о разумијевању са престижном кинеском компанијом у виду подршке и њиховог укључивању у пројекат "Дабар" када се уђе у сљедећу фазу његове реализације.


Ђокић је указао да је Влада Републике Српске спремна да додијели концесију за пројекат ХЕ "Бук Бијела", наглашавајући да ће и њу градити ЕРС, а да је већински носилац реализације пројекта ХЕ "Вишеград".

"Одлучни смо да те активности почнемо ове године. Ситуација у вези са овим пројектом биће другачија средином године и бројне приче да Влада Републике Српске нема намјеру ту озбиљно да гради тај објекат биће демантоване конкретним корацима у његовој реализацији", поручио је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана