Slabovidi slikar iz Srpca kistom stvara čuda

Dejan Jovičić
Slabovidi slikar iz Srpca kistom stvara čuda

Srbac - Da fizički nedostatak nije prepreka u ostvarivanju uspjeha pokazao je talentovani mladi umjetnik Saša Đukić iz Sitneša kod Srpca, koji je i pored slabovidosti uspio da naslika vrhunska umjetnička djela koja krase zidove brojnih kuća u Republici Srpskoj, a stigla su čak i do Velike Britanije.

Do sada je uradio više od 100 slika i učestvovao na izložbama u Banjaluci, Bijeljini, Zvorniku i Modriči, iako je rođen sa urođenom kataraktom i strabizmom, zbog čega je do šeste godine pet puta operisan na očnoj klinici Kaluga u Moskvi. Ugrađena su mu sočiva, tako da mu je vid u dobroj mjeri sačuvan, ali je zbog toga dvije godine kasnio sa upisom u prvi razred osnovne škole.

Zdravstveni problemi ga nisu spriječili da razvija ljubav prema slikarstvu, koju je otkrio još u školskim danima.

- U drugom razredu srednje škole zapazili su moj talenat kada sam napravio pejzaž tehnikom ulje na platnu koji i danas čuvam. Od tada sam razvijao svoj talenat i u kući adaptirao atelje u kojem se nalazi kompjuter za pravljenje slikarske kompozicije koja se prenosi na platno - kaže Saša.

Za njegove radove vlada veliko interesovanje, pa je čak uspio da proda sedam slika jednom britanskom ragbi timu koji je posjetio njegovu izložbu u Banjaluci prije tri i po godine. To ga je, kako kaže, motivisalo da se još snažnije posveti svom hobiju.

Otišao je korak dalje i počeo da slika murale, tako da je na fasadi svoje kuće naslikao veliku razgranatu ružu, a prelijep mural sa motivom pravoslavnog hrama Svetog proroka Ilije u obližnjem selu Lepenica naslikao je akrilnim bojama na dvorišnoj zgradi svog strica Nedeljka.

- Moj sinovac Saša je izuzetno talentovan mladić i nije bilo srećnijeg čovjeka od mene kada je pristao da ispuni moju veliku želju i naslika ovaj hram. Veliki sam vjernik i obišao sam puno manastira, a u Ostrogu sam bio četiri puta, tako da mi njegovo djelo mnogo znači - kaže Nedeljko.

U budućnosti mladi umjetnik iz Sitneša sebe vidi kao fizioterapeuta, a uspio je u međuvremenu naći posao u struci u “Banji Kulaši” kod Prnjavora. Njegovi planovi su da pored radnog angažmana nastavi i dalje da se bavi slikarstvom, kako njegov talenat ne bi pao u zaborav.

Medicina

Saša je uspješno završio osnovnu, a potom i srednju Medicinsku školu u Banjaluci, nakon čega je obavio pripravnički staž u Domu zdravlja u Srpcu i već nekoliko mjeseci radi u banji u Kulašima. On je sa majkom Smiljom aktivan i u Opštinskoj organizaciji slijepih i slabovidih lica Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana