Шкељић пао из трећег пута, у фотељу сједа замјеник

Ведрана Кулага
Шкељић пао из трећег пута, у фотељу сједа замјеник

Кнежево - Трећа срећа осмијехнула се странкама скупштинске већине у Кнежеву, која је успјела да придобије подршку суграђана и опозове начелника Бору Шкељића који је на ту позицију дошао побједом на изборима 2012. године као кандидат НДП-а.

Становници Кнежева исказали су у недјељу Шкељићу неповјерење на референдуму. Послије двије референдумске побједе Шкељић је први пут осјетио горчину пораза. Прелиминарни подаци показују да је од 5.571 гласача, колико их је изашло на 22 бирачка мјеста, опозив Шкељића подржало 3.053, док су се за његов останак у начелничкој фотељи изјаснила 2.433 бирача. Неважећим је проглашено 85 гласачких листића, а преостало је да буде обрађено 50 гласова пристиглих поштом и непотврђени листићи. То, међутим, не може промијенити исход гласања, што су потврдили и у Комисији за спровођење референдума. Тачку на референдум треба да стави Централна изборна комисија БиХ која мора верификовати резултат.

Одлуку о референдуму за опозив начелника усвојило је 11 од 19 одборника Скупштине општине Кнежево предвођених СНСД-ом. Тај блок донио је идентичну одлуку и прошле године, али је Шкељић преживио плебисцит захваљујући превази у родном селу Имљани.

Иако је предвиђено да послије опозива начелника буду расписани пријевремени избори, у Кнежеву их неће бити. Препрека је законска одредба да нема расписивања пријевремених избора ако је до редовних избора остало мање од године. С обзиром на то да би редовни локални избори требало да буду одржани у октобру идуће године, пријевремених неће бити.

- Дужност начелника би требало да преузме замјеник начелника Борис Раљић. Њега је, међутим, смијенила скупштинска већина половином 2013. године тако да би Скупштина сада требало да именује новог замјеника начелника - казао је предсједник Скупштине општине Кнежево Радован Марић.

Он је истакао да је народ послао јасну поруку, а да ће одборници, када резултати референдума буду званични, кренути са враћањем општине на колосијек напретка.

- Морамо показати да се под радом у јавном сектору не подразумијева нерад и нерационално трошење новца. Морамо провјетрити општину, јер се протеклих година накупило много прашине, нико ништа није радио. Морамо обезбиједити рад општинске администрације у пуном капацитету и заједно радити за исти циљ - да вратимо наду у Кнежево. Свјесни смо да је тешко направити велики напредак, али неке ствари можемо поставити на здраве темеље - рекао је Марић.

Шкељић јуче није одговарао на телефонске позиве.

Инциденти

Референдум су обиљежили инциденти, а један од њих изазвао је Боре Шкељић. Он је на једном бирачком мјесту ударио шаком у главу суграђанина Шефика Шушића. Напад је пријављен полицији, а у Центру јавне безбједности Бањалука јуче нису могли давати више информација наводећи да обављају провјере.

У другом инциденту учествовала су два посматрача, а Радован Марић је потврдио да је СНСД-овог напао посматрач НДП-а, али да се на крају све добро завршило.

 

Референдуми у Кнежеву

29. новембар 2015. године

5.571 бирач гласао

3.053 за опозив

2.433 против опозива

*прелиминарни резултати

26. октобар 2014. године

5.368 бирача гласало

51,3% против опозива

47,7% за опозив

17. фебруар 2008. године

4.679 бирача гласало

55,46% против опозива

44,54% за опозив

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана