Sir, rakija i gostoprimstvo osvajaju turiste u Nacionalnom parku Sutjeska

Radmila Đević
Sir, rakija i gostoprimstvo osvajaju turiste u Nacionalnom parku Sutjeska

Foča - Domaća rakija, medonosni proizvodi, domaći sirevi pravljeni po tajnim recepturama, mirisni čajevi i melemi, te maštovite rukotvorine, mamili su juče posjetioce u jedinstvenom prirodnom ambijentu Nacionalnog parka "Sutjeska" u opštini Foča.

Sajam sira, vina, meda i tradicionalnih proizvoda okupio je juče u restoranu "Komlen" na Tjentištu i brojne turiste koji su se zaustavljali na proputovanju kako bi probali domaće proizvode od Hercegovine do Romanije.

Mađu njima i Italijan Andrea Patri, koji za jedinstvenu prirodu daje desetku, a za domaću kuhinju tvrdi nema dovoljno velike ocjene koja bi je mogla okarakterisati.

- Pronašao sam predivno mjesto, sa odličnom hranom i ljubaznim domaćinima. Probao sam sir, med i vino. Ovo je kao raj i predlažem svima da dođu i da probaju hranu, a ove prirode se ne možete nagledati - očaran je Patri.

Visoke ocjene sajamskoj ponudi stižu i od Vojvođana, koji važe za dobre poznavaoce gastronomije. Privukli si ih proizvodi mljekarke "Perfeto plus" iz Nevesinja. Dobar sir je, kažu, često bolji od najboljeg mesa.

- Probao sam sireve sa biberom i sa paprikom. Volio bih da se ovi proizvodi plasiraju i kod nas. Mi ćemo prenijeti samo najbolje utiske - kaže Dušan Milićev iz Zrenjanina.

Oduševljenje nije krila ni Radmila Gutić iz Srbije.

- Ja sam nevesinjska snaha i meni je sve nevesinjsko divno, a ovaj sir sa bijelim lukom me je očarao - kaže Gutićeva.

Dubrovčane je fascinirao liker od smokve i lavande, kojeg će kažu ponijeti sa sobom, ali i hercegovačke smokve.

- Probaćemo još i džem, koji obećava čak i na pogled - saglasni su Glorija i Milan Ljepava iz Dubrovnika.

Na štandu Boža Vlačića iz Trebinja je predstavljeno malo carstvo smokvinih proizvoda. Suša jeste uzela danak i nad smokvom, ali je vješti majstor sačuvao proizvode.

- Slatko od smokava, džem, rakija, liker od smokve i lavande, paleta proizvoda je velika. Ne bih volio da mi se ponovi ovakva godina, i pored zalivanja prinos je slab, ali potražnje uvijek ima, a to pokazuje i sajam - kaže Vlačić.

Nevesinjci su predstavili mliječne i proizvode od meda.

- Izložili smo med i ostale pčelinje proizvode, propolis, polen, medovaču rakiju. Ovo je jedna od najlošijih godina za nas pčelare u posljednjih 50 godina i više, ali borimo se - kaže pčelar Radmilo Govedarica.

Da priroda čuva lijek za svakoga pokazao je pčelarski centar "Batinić" sa Sokoca koji su izložili prirodne preparate od biljaka i meda. Organska proizvodnja bez hemije garantuje kvalitet, ističe vlasnik ovog centra Dragan Batinić.

- Veliko je interesovanje za proizvode, svi traže prirodno, koliko god to ne izgleda nekad tako - kaže Batinić.

Domaće proizvode od najkvalitetnijeg voća i povrća, ali i ljekovitog bilja sa obronaka Zelengore, Vučeva i Maglića predstavilo je seosko domaćinstvo Kovač iz Tjentišta.

- Slatko od jagoda, borovnice, šipurka, ajvar, sokove proizvodimo sa čistom izvorskom vodom koja nije hlorisana tako da je sve zdravo - kaže Ramiz Kovač, koji se može pohvaliti sa domaćom rakijom od jabuka "ramizovačom".

Čuda prirode pretvorena u preparate predstavila je manufaktura "Vladičić" iz Foče, dok je tradicionalne proizvode od voća i paradajza predstavilo Udruženje žena "Emina" iz Ustikoline.

Glavna tema sajma, jeste orijentisanost ka održivom razvoju u ruralnim područjima. Sajam pruža i mogućnost da se autohtoni proizvodi Foče i opština u okruženju promovišu u turističkom smislu i to u jedinstvenom prirodnom ambijentu najstarijeg nacionalnog parka u BiH.

- Pokušavamo da motivišemo domaće proizvođače i plasiramo njihove prirodne proizvode. Svi ovi proizvodi uskoro će se naći u našoj verifikovanoj prodavnici - rekao je direktor NP "Sutjeska" Dejan Pavlović.

Turisti

Dejan Pavlović je istakao da je Nacionalni park "Sutjeska" postaje nezaobilazna destinacija za sve veći broj turista.

- Nastojimo da cijela regija ima korist od NP "Sutjeska", kao što RS ima korist jer ovdje je sve više turista. Već je posjećenost veća za oko 20 odsto, a gosti stižu sa svih kontinenata. Javlja se potreba za većim smještajnim kapacitetom, što ćemo da radimo uz pomoć Vlade RS - kazao je Dejan Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana