Сир, ракија и гостопримство освајају туристе у Националном парку Сутјеска

Радмила Ђевић
Сир, ракија и гостопримство освајају туристе у Националном парку Сутјеска

Фоча - Домаћа ракија, медоносни производи, домаћи сиреви прављени по тајним рецептурама, мирисни чајеви и мелеми, те маштовите рукотворине, мамили су јуче посјетиоце у јединственом природном амбијенту Националног парка "Сутјеска" у општини Фоча.

Сајам сира, вина, меда и традиционалних производа окупио је јуче у ресторану "Комлен" на Тјентишту и бројне туристе који су се заустављали на пропутовању како би пробали домаће производе од Херцеговине до Романије.

Мађу њима и Италијан Андреа Патри, који за јединствену природу даје десетку, а за домаћу кухињу тврди нема довољно велике оцјене која би је могла окарактерисати.

- Пронашао сам предивно мјесто, са одличном храном и љубазним домаћинима. Пробао сам сир, мед и вино. Ово је као рај и предлажем свима да дођу и да пробају храну, а ове природе се не можете нагледати - очаран је Патри.

Високе оцјене сајамској понуди стижу и од Војвођана, који важе за добре познаваоце гастрономије. Привукли си их производи мљекарке "Перфето плус" из Невесиња. Добар сир је, кажу, често бољи од најбољег меса.

- Пробао сам сиреве са бибером и са паприком. Волио бих да се ови производи пласирају и код нас. Ми ћемо пренијети само најбоље утиске - каже Душан Милићев из Зрењанина.

Одушевљење није крила ни Радмила Гутић из Србије.

- Ја сам невесињска снаха и мени је све невесињско дивно, а овај сир са бијелим луком ме је очарао - каже Гутићева.

Дубровчане је фасцинирао ликер од смокве и лаванде, којег ће кажу понијети са собом, али и херцеговачке смокве.

- Пробаћемо још и џем, који обећава чак и на поглед - сагласни су Глорија и Милан Љепава из Дубровника.

На штанду Божа Влачића из Требиња је представљено мало царство смоквиних производа. Суша јесте узела данак и над смоквом, али је вјешти мајстор сачувао производе.

- Слатко од смокава, џем, ракија, ликер од смокве и лаванде, палета производа је велика. Не бих волио да ми се понови оваква година, и поред заливања принос је слаб, али потражње увијек има, а то показује и сајам - каже Влачић.

Невесињци су представили млијечне и производе од меда.

- Изложили смо мед и остале пчелиње производе, прополис, полен, медовачу ракију. Ово је једна од најлошијих година за нас пчеларе у посљедњих 50 година и више, али боримо се - каже пчелар Радмило Говедарица.

Да природа чува лијек за свакога показао је пчеларски центар "Батинић" са Сокоца који су изложили природне препарате од биљака и меда. Органска производња без хемије гарантује квалитет, истиче власник овог центра Драган Батинић.

- Велико је интересовање за производе, сви траже природно, колико год то не изгледа некад тако - каже Батинић.

Домаће производе од најквалитетнијег воћа и поврћа, али и љековитог биља са обронака Зеленгоре, Вучева и Маглића представило је сеоско домаћинство Ковач из Тјентишта.

- Слатко од јагода, боровнице, шипурка, ајвар, сокове производимо са чистом изворском водом која није хлорисана тако да је све здраво - каже Рамиз Ковач, који се може похвалити са домаћом ракијом од јабука "рамизовачом".

Чуда природе претворена у препарате представила је мануфактура "Владичић" из Фоче, док је традиционалне производе од воћа и парадајза представило Удружење жена "Емина" из Устиколине.

Главна тема сајма, јесте оријентисаност ка одрживом развоју у руралним подручјима. Сајам пружа и могућност да се аутохтони производи Фоче и општина у окружењу промовишу у туристичком смислу и то у јединственом природном амбијенту најстаријег националног парка у БиХ.

- Покушавамо да мотивишемо домаће произвођаче и пласирамо њихове природне производе. Сви ови производи ускоро ће се наћи у нашој верификованој продавници - рекао је директор НП "Сутјеска" Дејан Павловић.

Туристи

Дејан Павловић је истакао да је Национални парк "Сутјеска" постаје незаобилазна дестинација за све већи број туриста.

- Настојимо да цијела регија има корист од НП "Сутјеска", као што РС има корист јер овдје је све више туриста. Већ је посјећеност већа за око 20 одсто, а гости стижу са свих континената. Јавља се потреба за већим смјештајним капацитетом, што ћемо да радимо уз помоћ Владе РС - казао је Дејан Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана