Селена Берић, добитница награде Змијањче: Срце пуно Кочића

Анита Јанковић
Селена Берић, добитница награде Змијањче: Срце пуно Кочића

Бањалука - Мој драги чика Петре, откад тебе нема све се промијенило. Свих ових 100 година у којим лебдиш на бескрајном океану осјећам да гледаш и грлиш све оне који те и дан-данас читају и обожавају. Знам да видиш да нас је доста таквих.

Захваљујући овим ријечима упућеним Петру Кочићу, дванаестогодишња Селена Берић из Бањалуке окитила се наградом "Змијањче", која јој је уручена у недјељу у Стричићима.

Престижу награду, која се додјељује основцима у Српској за прозна и поетска дјела у Кочићевом слободарском духу, Берићева је освојила за писмо "Мој драги чика Петре" које је посветила овом великану. 

Ова ученица седмог разреда бањалучке Основне школе "Георги Стојков Раковски" пише од своје девете године, а њена књига поезије "Капутић" већ је доживјела друго издање.

- Прва пјесма коју сам написала звала се "Осуђеници" и с њом ми се осладило писање, па ми од тада папир и оловка често праве друштво. Своју прву књигу сам издала прошле године, а у њој се налази 40 пјесама - говори Берићева.

Каже да јој је награда "Змијањче" посебно драга јер је Кочић један од њених омиљених писаца.

- Била сам пресрећна када сам сазнала да сам добила награду, првенствено зато што то нисам очекивала. Кочића и његова дјела обожавам, и није било нимало лако писати о овом великом човјеку и хероју. Радила сам то пуним срцем и награда је показала да сам успјела - каже Селена којој су најдража Кочићева дјела "Јазавац пред судом" и "Јаблан".

Осим у писању, ова свестрана дјевојчица је веома успјешна у свирању на виолини, али и на даскама које живот значе. Каже да је глума њена велика љубав и жеља јој је да једног дана постане позната глумица.

- Већ три године глумим у Дјечијем позоришту РС, у класи наставнице Божане Бијелић и Александре Спасојевић. Обожавам позориште и редовно идем на представе, а другари са глуме су моја друга породица. Маштам да упишем глумачку академију - рекла је Берићева и додала да ће наставити да "бруси" своје перо.  

Таленат за писање имала је од кога да наслиједи. Каже да се љубав према писаној ријечи родила захваљујући њеном оцу Миладину Берићу, бањалучком пјеснику и сатиричару.

- Моја Селена је страховито окренута ка умјетности. Штавише, она је ходајућа умјетност. Пише, глуми и свира на виолини. Веома је самостална и не дозвољава да се много мијешам у оно што пише - прича поносни отац.

Истакао је да "Змијањче" није Селенина прва награда, али да много значи.

- Сва моја писања се ослањају на Кочића и он је најјаче крајишко књижевно име. Посебно ми је драго што код Селене видим много сатиричних елемената и она је већ на трагу његових слободарских идеја иако јој је тек 12 година - рекао је Берић.

Директор ОШ "Георги Стојков Раковски" Душан Мишљеновић истиче да су сви у школи поносни на Селену и наглашава да је "Змијањче" отишло у праве руке.

- Селена је у школи максимално укључена у културно-јавне дјелатности и ове године на пријему првачића ће водити програм. То је дијете које сваки задатак схвати озбиљно и изврши га како треба - истакао је Мишљеновић.

Додао је да школа, на чијем је челу, прати и подржава своје ђаке који имају дара и афинитета ка писању, те да су претходних година изњедрили мноштво малих пјесника.

Дио писма

Мој драги чика Петре, откад тебе нема све се промијенило. Отишао си осамдесетак и више година прије него што сам дошла у овај чудни свијет, али да обожавам твоја дјела, то ми не представља никакав проблем. Свих ових 100 година у којим лебдиш на бескрајном океану осјећам да гледаш и грлиш све оне који те и дан-данас читају и обожавају. Знам да видиш да нас је доста таквих.

Свијет се, мој драги чика Петре, много промијенио. Дошло је неко ново доба које по мени убија људе у мозак. Дошли су паметни телефони, те покаткад помислим да су паметнији од нас самих. Мање се читају књиге, иако ми се чини да их већина људи заиста воли. Пуно се тога промијенило, и тек ће се промијенити, то ми сви говоре, али не брини, мој драги чика Петре, ја ћу увијек да читам твоје књиге. И не само да ћу их читати него ћу их и вољети колико се може највише вољети.

Наставница ми је једном приликом причала како си био избачен из своје Сарајевске гимназије због србовања и како си се за вријеме аустроугарске власти и ријечју и гласом борио за српски народ тако да је то само још један повод да ти се дивим и да знам да си био херој!

Филм

Селена Берић већ је глумила у студентском филму "No words" у режији Ање Кавић.

- У филму сам глумила кћерку главне јунакиње и много ми се допало да будем испред камера. Вољела бих да чешће снимам филмове и тако се видим у будућности. Вољела бих и да филм освоји неке награде - рекла је Берићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана