Sava zarobila imanja i utjerala strah u kosti

Ekipa Glasa Srpske
Sava zarobila imanja i utjerala strah u kosti

Gradiška, Srbac - Voda je došla do praga. Svaki minut preživljavamo u strahu. Jedino čamcem možemo izaći iz dvorišta, a ako ovako nastavi proći ćemo kao i prije četiri godine, kada je Sava sve odnijela, a ostavila samo mulj i pustoš.

Rekla je ovo mještanka Gašnice u Gradišci Radojka Golić, gdje je voda već prodrla u nekoliko kuća. Mještani ovog naselja ponedjeljak su proveli su gledajući u nabujalu rijeku i strepeći da će po ko zna koji put ostati bez svega što su mukom sticali cijeloga života.

- Baku smo uspjeli izvesti na sigurno, a suprug, dvoje djece i ja smo tu, čekamo da vidimo šta će se desiti. Nikud nismo pristali, ne znam ni gdje da sklanjamo stvari. Kod komšija je voda već ušla u kuću, a i kod nas će ako rijeka nastavi da nadolazi - kazala je Golićeva i dodala da su ih obišli pripadnici Civilne zaštite i donijeli im dva hljeba.

Mještanin Željko Barudžija cijeli dan je dežurao na traktoru i priskakao u pomoć komšijama.

- Najteže je u domaćinstvu Miće Golića, gdje je voda već 15 centimetara ušla u kuću u kojoj su trenutno Golićeva supruga i njena rođaka. Odnijeli smo im ribarske čizme i nešto hrane, a stoku smo iselili u komšijske štale - rekao je Barudžija i dodao da ovako visok nivo Save ne pamti.

U Gradišci je premašena kota vanredne odbrane od poplava za 118 centimetara, a Sava je u stalnom porastu.

- Borimo se, vreće punimo i stavljamo na ulaz, ali mislim da će ući u kuću. Patimo se, namještaj dižemo na sprat. Najgore je što kad dignemo šporet nemamo gdje ložiti vatru - priča Doljan Mišić iz Gašnice, gdje je zbog izlivanja rijeke obustavljen i saobraćaj na magistralnom putu.

Miodrag Zvijerac iz Gašnice takođe kaže da je stoku evakuisao, a da je voda pred pragom.

- Ne vrijedi ništa, to je božija volja. Stoku smo evakuisali kod komšija i sad čekamo - priča Zvijerac.

Nekoliko kuća i vikendica zaplavljeno je i u selima Vrbaška i Bistrica.

- Niti se spava, niti jede. Gledam da skupim nekoliko ljudi da podignemo stvari po kući da voda ne uništi - kaže Nada Guskić iz Bistrice.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da su Savski nasip i sve crpne stanice u funkciji, te dodao da u Donjoj Dolnici postoji klizište, ali da stanje nije kritično.

Besanu noć čekali su i mještani naselja Jošik u Kozarskoj Dubici gdje je nasip počeo da popušta jer dio zemljišta klizi. Među prvima na udaru je kuća porodice Rokić kojima je voda već došla do štale.

- Ako nasip popusti voda će preći prvi sprat kuće. Ne znamo šta da radimo, gledamo u nebo i u nasip i molimo Boga da zaustavi Savu - kažu Rokići. 

Na području opštine Kozarska Dubica u ponedjeljak je proglašena vanredna situacija.

Sava ne miruje ni u Srpcu, gdje je tokom vikenda u izlivenom dijelu Gaja pronađen leš neidentifikovane muške osobe, starosti preko 60 godina, koja je na sebi imala atletsku majicu i kariranu košulju a na nogama crne cipele. Na obje noge ugrađen je vještački kuk. Komandir Policijske stanice Srbac Nebojša Novaković rekao je da je tijelo prevezeno u Zavod za sudsku medicinu RS, gdje je urađena obdukcija.

- Uzrok smrti je utapanje, a po mojoj procjeni tijelo je u vodi bilo oko tri sedmice. Izuzeli smo DNK uzorak i mislim da neće biti teško otkriti identitet muškarca, pošto je imao vještačke kukove. Pošto u okolnim gradovima nije bilo prijava nestalih osoba, moguće je čak da je čovjek iz Hrvatske - kazao je patolog Željko Karan.  Iz policije su pozvali sve koji imaju bilo kakva saznanja o ovoj osobi da pozovu dežurni broj 122.

Na udaru poplava su i dalje tri domaćinstva u nebranjenom području Bajinaca i Gaja a teška situacija je i u Kobašu gdje je voda ušla u pet kuća, dok je zaplavljeno najmanje sedam domaćinstva, a 20 potencijalno ugroženo. 

- Voda nam je ušla u prostorije ali se nekako borimo sa ovom nedaćom. Pomažemo jedni drugima u selu, iseljavamo namještaj i stoku i za sada uspijevamo funkcionisati bez većih posljedica - rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kobaš Predrag Mišić.

Zahvaljujući  brzoj reakciji oko stotinu dobrovoljaca koji su učestvovali u saniranju oštećenja na vrbasko-savskom nasipu

šire gradsko područje Srpca spaseno od poplava katastrofalnih razmjera.

- Da je nasip probijen posljedice bi bile teže nego 2014. godine -  rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.

U Kostajnici je u blagom porastu bio vodostaj rijeke Une, dok je u Novom Gradu i Prijedoru i dalje na snazi redovna odbrana od poplava.

Vlada RS u ponedjeljak je razmatrala informaciju o hidrološkoj situaciji u RS, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić informisao je Vladu da se predstavnici "Voda Srpske" i Republičke uprave Civilne zaštite nalaze na terenu i prate situaciju te da su preduzete sve propisane mjere i date naredbe svim nadležnim institucijama. Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed rekao je da bi vodostaj rijeke Save nizvodno od Jasenovca trebalo da poraste između 15 i 20 centimetara u narednih 24 časa.

Bijeljina nudi pomoć

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ponudio je pomoć u ljudstvu i opremi za pripadnike civilne zaštite u Prijedoru i Srpcu. Iz Civilne zaštite Bijeljina upozorili su stanovnike naselja pored Save i Drine da budu pripravni i zaštite materijalna dobra.

Ugrožena Donja Gradina

Rijeka Sava poplavila je i dio Spomen-područja Donja Gradina, koje je zatvoreno za posjetioce, dok je Topola užasa okružena vodom. Direktorica Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković ističe da je zaplavljeno grobno polje Vrbe koje se nalazi na samoj obali.

- Grobna polja unutar zaštićene zone nisu zaplavljena. Tu su podzemne vode malo izašle, ali to nam se dešava prilikom svakog podizanja nivoa Save - rekla je Tulekovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana