Saransak i lavanda u Hercegovci zamijenili duvan

Ratomir Mijanović
Saransak i lavanda u Hercegovci zamijenili duvan

Ljubinje - Dok se proizvodni pogoni gase, Hercegovci traže načine da se izvuku iz svake neugodne situacije. Sa duvanom stvari loše stoje, ali priroda nudi i druga rješenja, poput bijelog luka i lavande.

Područje Ljubinja pogodno je za uzgoj bijelog luka, a odnedavno je u toj opštini podignuta prva fabrika u regionu za preradu bijelog luka.

Rijetke su porodice, koje u sezoni, makar i u najmanjem dijelu bašte, ne zasade ovo povrće, dok pojedini proizvedu i do pet tona bijelog luka.

Ovogodišnji rod, uprkos suši, mjeri se desetinama tona i dobrim dijelom je prodat.

- Kad stranac dođe u Ljubinje, kaže: "Rekli su mi da kupim med, duvan i bijeli luk". Kod nas ti je tako - kaže Ljubinjac Jovo Lečić.

Tehnolog Vanja Milošević-Đogo iz Beograda je došla u Ljubinje i zasukala rukave, pa nauku pretočila u praksu.

Bio je potreban duži period da usavrši tehnologiju i recepturu. Bijeli luk je, kaže, nezgodan kao sirovina zbog disulfidnih veza, koje se razgrađuju prvim zasijecanjem čena.

- Ja volim da jedem bijeli luk, a kada sam došla pitali su me volim li saransak. On svoja svojstva obradom nekada gubi, nekada dobija jedinjenja koja se mijenjaju obradom - kaže ona.

Veći dio posla radi se ručno, da bi se sačuvala svojstva bijelog luka. Da vidi i okusi saransak iz Danske je u Ljubinje stigao vlasnik specijalizovanih restorana Jens Hansen.

- Osjetio sam jak miris i ukus. U mom restoranu koristim najviše kineski bijeli luk, koji u odnosu na ovaj hercegovački nema ni miris ni ukus - kaže Hansen.

Posla za Ljubinjce ima i kada je u pitanju proizvodnja ljekovitog i aromatičnog bilja.

Nije ga teško prodati zbog kvalitativnih svojstava, pa se mnogi okreću ovoj vrsti proizvodnje, a naročito lavande, koja je sve traženija, kako na domaćem tržištu tako i u inostranstvu.

Prvenac u novom trendu poljoprivredne proizvodnje je preduzeće "Lj-bilje" iz Ljubinja, koje je prije više od deceniju pokrenulo inicijativu plantažnog uzgoja ljekovitog bilja. Nedavno su pokrenuli i kozmetički program i moći će da proizvode 5.000 pakovanja krema za lice od smilja dnevno.

U kozmetičkom programu je, prema riječima suvlasnika ovog preduzeća Bože Ilića, planirana proizvodnja dvadesetak različitih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana