Сарансак и лаванда у Херцеговци замијенили дуван

Ратомир Мијановић
Сарансак и лаванда у Херцеговци замијенили дуван

Љубиње - Док се производни погони гасе, Херцеговци траже начине да се извуку из сваке неугодне ситуације. Са дуваном ствари лоше стоје, али природа нуди и друга рјешења, попут бијелог лука и лаванде.

Подручје Љубиња погодно је за узгој бијелог лука, а однедавно је у тој општини подигнута прва фабрика у региону за прераду бијелог лука.

Ријетке су породице, које у сезони, макар и у најмањем дијелу баште, не засаде ово поврће, док поједини произведу и до пет тона бијелог лука.

Овогодишњи род, упркос суши, мјери се десетинама тона и добрим дијелом је продат.

- Кад странац дође у Љубиње, каже: "Рекли су ми да купим мед, дуван и бијели лук". Код нас ти је тако - каже Љубињац Јово Лечић.

Технолог Вања Милошевић-Ђого из Београда је дошла у Љубиње и засукала рукаве, па науку преточила у праксу.

Био је потребан дужи период да усаврши технологију и рецептуру. Бијели лук је, каже, незгодан као сировина због дисулфидних веза, које се разграђују првим засијецањем чена.

- Ја волим да једем бијели лук, а када сам дошла питали су ме волим ли сарансак. Он своја својства обрадом некада губи, некада добија једињења која се мијењају обрадом - каже она.

Већи дио посла ради се ручно, да би се сачувала својства бијелог лука. Да види и окуси сарансак из Данске је у Љубиње стигао власник специјализованих ресторана Јенс Хансен.

- Осјетио сам јак мирис и укус. У мом ресторану користим највише кинески бијели лук, који у односу на овај херцеговачки нема ни мирис ни укус - каже Хансен.

Посла за Љубињце има и када је у питању производња љековитог и ароматичног биља.

Није га тешко продати због квалитативних својстава, па се многи окрећу овој врсти производње, а нарочито лаванде, која је све траженија, како на домаћем тржишту тако и у иностранству.

Првенац у новом тренду пољопривредне производње је предузеће "Љ-биље" из Љубиња, које је прије више од деценију покренуло иницијативу плантажног узгоја љековитог биља. Недавно су покренули и козметички програм и моћи ће да производе 5.000 паковања крема за лице од смиља дневно.

У козметичком програму је, према ријечима сувласника овог предузећа Боже Илића, планирана производња двадесетак различитих производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана