Шарана нема ни за лијека

М. Латиновић, В. Поповић
Шарана нема ни за лијека

Бањалука - Куповина шарана за многе становнике РС пред крај божићног поста била је немогућа мисија, јер су у већини рибарница остали без ове врсте рибе.

У маркетима и рибарницама у највећем граду Српске поручују да је шаран разграбљен све до посљедњег комада.

Пред сам крај поста килограм очишћеног шарана у Бањалуци коштао је између десет и 11 марака, док је само неколико дана прије коштао седам КМ. Домаћице из Бањалуке, које ипак желе да се шаран нађе на њиховој трпези, могле су само да купе котлете, а за килограм су морале да издвоје око 15 марака.

Власник рибњака из Бањалуке Ненад Шибаревић каже да је свих шест тона товљеног шарана продао на велико по цијени од шест и по марака по килограму.

- Потражња је била огромна и могао сам продати још десет до 15 тона да сам имао, али немам капацитете за већу производњу - истакао је Шибаревић.

Шарана у четвртак није било ни у рибњаку "Бардача" у Српцу.

- Раније смо производили 800 тона шарана, док смо лани пред Светог Николу продали тек 30 тона - рекао је управник овог рибњака Горан Крајцер.

Он је додао да је на смањење производње утицало то што су смањени подстицаји.

- Дозвољен је увоз из Хрватске, а они имају подстицаје од марке по килограму па могу да понуде рибу по знатно нижој цијени него ми. Несташицу ове врсте рибе очекујемо и у овој години - рекао је Крајцер и додао да је приједорски рибњак "Саничани", као један од највећих произвођача шарана, угашен.

Домаћице из Бијељине, које су планирале посљедњи дан поста укућанима припремити ову врсту рибе, морале су промијенити јеловник, јер ни у рибарницама у овом граду нема шарана.

- Шарана нема већ 15 дана, питање да ли ће га бити и у наредном периоду, а то је риба за којом влада највећа потражња у нашем крају. Оно што смо имали распродали смо - рекао је власник рибарнице "Код Ниџе" у Бијељини Мирослав Милић.

У рибарници "Море" у Теслићу кажу да већ неколико дана немају шарана у понуди.

- У вријеме поста потражња је била велика, али узалуд кад нисмо имали шта да продамо муштеријама. Посљедње количине смо продали по цијени од осам и по марака - рекли су у овој рибарници и додали да су рибњаци суви па због тога и нема рибе.

Рибље болести

Власници рибњака истичу да је много млађи шарана угинуло због појаве рибљих болести те да је и то један од разлога што је ове рибе недовољно како на тржишту РС, тако и у земљама у окружењу. Истичу да производња шарана одавно није исплатива па и они који производе ову врсту рибе, производе мање количине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана