Sa krovova vreba smrtonosna bolest

Milan Vujić
Sa krovova vreba smrtonosna bolest

Gradiška - Iako su u državama u regionu uvoz azbesta i gradnja njime zabranjeni zbog opasnosti po zdravlje ljudi, krovovi mnogih škola na području opštine Gradiška izgrađeni su od tog opasnog materijala, kojem je svakodnevno izloženo više od 2.000 učenika i stotine njihovih nastavnika.

Dokazano je da su azbestna vlakna koja otpadaju sa krova kancerogena, pa mnogi tvrde da su zbog toga tri penzionisana prosvjetna radnika oboljela od raka, dok se još jedan trenutno liječi. Brojni roditelji učenika Osnovne škole "Danilo Borković" u Senjaku strahuju za zdravlje djece, koja svakodnevno udišu ova vlakna.

- Škola je sagrađena 1979. godine i od tada nije obnavljana. Upozoravali smo vlasti na ovaj problem, i ja i prethodni direktori. Obraćali smo se i Ministarstvu prosvjete RS sa projektom adaptacije kompletne škole, iako je prioritet krov, odnosno salonit ploče koje se raspadaju. Opasna vlakna, koja sa njih lete po dvorištu, ne prijete samo đacima, već i stanovnicima koji žive u blizini škole - rekao je direktor OŠ "Danilo Borković" Zoran Miljević.

Osim Miljevića, i drugi direktori škola upozorili su gradske i republičke organe na opasnosti od azbesta, ali i na ostale probleme zbog prokišnjavanja dotrajalog krova i loše stolarije.

U Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi Gradiška takođe ističu problem dotrajalih i oštećenih azbestnih ploča, naglašavajući da se plaše za bezbjednost svojih 680 učenika i 67 radnika.

I oni su se obraćali nadležnima i nevladinim organizacijama, ali nisu naišli na razumijevanje ni dobili finansijsku pomoć.

- Naša škola je 1968. godine izgrađena od azbestnih ploča. Obraćali smo se Ministarstvu prosvjete zbog problema sa dotrajalim salonit pločama, ali nismo dobili odgovor - rekao je direktor Srednje stručne i tehničke škole Gradiška Miladin Gagić i dodao da su djeca svakodnevno u dodiru sa azbestom, jer su i pomoćni objekti napravljeni od tih ploča.

U Osnovnoj školi "Kozarska djeca" u mjesnoj zajednici Kruškik kažu da se plaše za svoje zdravlje, jer im je jedna nevladina organizacija donirala azbestne ploče.

- Putem te donacije prije deset godina smo adaptirali školu, a krov su nam uradili od tih azbestnih ploča. Jasno nam je da ove ploče predstavljaju opasnost, ali trenutno nemamo novca za adaptaciju krova - rekla je direktor škole Zora Malešević.

Kako nam kažu u školama na području Gradiške, za sada nema nikakvih planova kako da nađu rješenje, ali će i dalje raditi na aktivnostima kako bi došli do potrebnih sredstava za adaptaciju krovnog pokrivača, iako razumiju tešku situaciju nadležnih.

Dok ne bude riješen ovaj problem, mnogi građani i učenici biće izloženi opasnosti, a ove opasne ploče pucaće poslije obilnih kiša i opasna vlakna plaviti prostorije škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana