Са бироа на њиву и у пластеник

Д. Ј.
Са бироа на њиву и у пластеник

Србац - Четворо младих људи из Српца биће скинуто са евиденције Бироа за запошљавање јер ће регистровати пољопривредно газдинство и почети са властитим бизнисом.

Двоје се одлучило да засаде лијеску, а осталих двоје ће кренути са садњом боровнице и пластеничком производњом.

Овакву могућност добили су у оквиру пројекта чији је циљ подршка запошљавању и самозапошљавању, који је протеклих неколико мјесеци реализовала невладина организација "Миленијум" из Српца, уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

- Пројекат је окупио заинтересоване младе људе који су учествовали у практичној и теоретској обуци, а након тога је омогућена набавка материјала и опреме за четири корисника пројекта - рекла је директор "Миленијума" Санела Видовић.

Координатор Агенције за цивилно друштво Пројекта запошљавања младих у БиХ Џенан Трбић рекао је да је пројекат реализован у неколико општина, а у Српцу је протекао веома успјешно.

- Швајцарска развојна агенција показала је спремност да учествује и наредне године. То ће бити шанса за нове младе људе - рекао је Трбић.

Начелник Српца Драго Ћирић рекао је да ће у буџету општине за 2015. бити планирано 120.000 марака за развој пољопривреде, док ће за подстицај запошљавања бити издвојено 100.000, а за помоћ у реализацији пројеката 80.000 КМ.

- Одобрено нам је и 100.000 марака путем Швајцарске развојне агенције за набавку садница маline и изградњу хладњаче. Када направимо хладњачу, сви они који буду узгајали бобичасто воће моћи ће овдје да га складиште - рекао је Ћирић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана