Rogatici stiže pomoć od 630.000 KM

Sreten Mitrović
Rogatici stiže pomoć od 630.000 KM

Rogatica - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da će nadležne institucije Srpske obezbijediti značajna sredstva za podršku Rogatici i to 300.000 KM za sanaciju zgrade osnovne škole, 80.000 maraka za nabavku sanitetskog vozila, kao i 250.000 za izgradnju trotoara pored magistralnog puta koji prolazi kroz ovu opštinu.

- Ovdje vidim novu atmosferu, novu energiju i novi podsticaj za rješavanje problema građana. Ovdje su glavna pitanja, kao i u drugim opštinama, kako doći do sigurnih i dugoročnih radnih mjesta, prije svega, animiranjem investitora da ulažu u razvoj i podižu nove kapacitete - istakao je Dodik nakon sastanka sa načelnikom Rogatice Miloradom Jagodićem. On je naglasio da je bitno da i Vlada Srpske kreira programe za dodatna zapošljavanja.

Dodik je pozvao drvoprerađivače da ispunjavaju svoje zakonske obaveze i sprovode politike Vlade, a za uzvrat će dobiti podršku institucija Srpske.

- Naslijeđene dugove budžeta, koji iznose oko 2,4 miliona KM, pri čemu je budžet šest miliona KM, treba sanirati, a mi u tom pogledu podržavamo Ministarstvo finansija da pronađe način za rekonstrukciju tih finansijskih obaveza putem emisije obveznica i saradnjom sa bankama. Naša podrška sigurno neće izostati - poručio je Dodik i naglasio da podrška neće izostati ni za rekonstrukciju zgrade opštine.

Dodik je rekao da će resorno ministarstvo pomoći opštinskom rukovodstvu pri donošenju strateškog plana za razvoj poljoprivrede u Rogatici, s posebnim akcentom na proizvodnju mlijeka, krompira, krmnog bilja i sjemena.

Jagodić je istakao da su glavni problemi ove opštine devastirane zgrade privrednih subjekata, izgradnja infrastrukturnih objekata, posebno vodovoda, kao i snabdijevanje drvoprerađivača sirovinom.

- Posebno je bilo riječi o tome kako revitalizovati bar dio onoga što je ova opština imala prije posljednjeg rata, kada je zapošljavala i do 5.500 radnika. To su oblasti drvne, metalske i tekstilne industrije po kojim je Rogatica bila posebno poznata. Tu je i prerađivačka industrija, a bilo je riječi i o tome kako unaprijediti zdravstvo, školstvo i ostale javne ustanove - istakao je Jagodić. On je zahvalio na podršci i razumijevanju predsjednika RS.

- Osim što smo danas definisali ove probleme, utvrdili smo i konkretne načine za njihovo rješavanje - dodao je Jagodić.

Dodik je radnu posjetu Rogatici započeo polaganjem vijenca na spomenik palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, gdje su ga dočekali mnogobrojni građani.

Sastanku u zgradi opštine Rogatica prisustvovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar finansija Zoran Tegeltija, kao i šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Košarac. Sastanku su prisustvovali i poslanici u Narodnoj skupštini RS Danijela Mrda i Marko Vidaković, direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić, kao i direktor preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić. Dodik i ministri u Vladi RS prisustvovali su juče i sastanku sa privrednicima iz Rogatice, na kojem je izražena podrška svim nastojanjima koja vode bržem razvoju opštine i realnog sektora s ciljem većeg zapošljavanja i stvaranja boljih uslova za rad i život stanovnika.

Brza cesta

Kada je u pitanju izgradnja brzog puta od Sarajeva ka Beogradu, Dodik je rekao da Vlada Srpske poštuje zahtjeve opštine Rogatica u vezi sa tim pitanjem. On je naglasio da konačna odluka o trasi tog putnog pravca neće moći biti donesena bez stava Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana