Рогатици стиже помоћ од 630.000 КМ

Сретен Митровић
Рогатици стиже помоћ од 630.000 КМ

Рогатица - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је јуче да ће надлежне институције Српске обезбиједити значајна средства за подршку Рогатици и то 300.000 КМ за санацију зграде основне школе, 80.000 марака за набавку санитетског возила, као и 250.000 за изградњу тротоара поред магистралног пута који пролази кроз ову општину.

- Овдје видим нову атмосферу, нову енергију и нови подстицај за рјешавање проблема грађана. Овдје су главна питања, као и у другим општинама, како доћи до сигурних и дугорочних радних мјеста, прије свега, анимирањем инвеститора да улажу у развој и подижу нове капацитете - истакао је Додик након састанка са начелником Рогатице Милорадом Јагодићем. Он је нагласио да је битно да и Влада Српске креира програме за додатна запошљавања.

Додик је позвао дрвопрерађиваче да испуњавају своје законске обавезе и спроводе политике Владе, а за узврат ће добити подршку институција Српске.

- Наслијеђене дугове буџета, који износе око 2,4 милиона КМ, при чему је буџет шест милиона КМ, треба санирати, а ми у том погледу подржавамо Министарство финансија да пронађе начин за реконструкцију тих финансијских обавеза путем емисије обвезница и сарадњом са банкама. Наша подршка сигурно неће изостати - поручио је Додик и нагласио да подршка неће изостати ни за реконструкцију зграде општине.

Додик је рекао да ће ресорно министарство помоћи општинском руководству при доношењу стратешког плана за развој пољопривреде у Рогатици, с посебним акцентом на производњу млијека, кромпира, крмног биља и сјемена.

Јагодић је истакао да су главни проблеми ове општине девастиране зграде привредних субјеката, изградња инфраструктурних објеката, посебно водовода, као и снабдијевање дрвопрерађивача сировином.

- Посебно је било ријечи о томе како ревитализовати бар дио онога што је ова општина имала прије посљедњег рата, када је запошљавала и до 5.500 радника. То су области дрвне, металске и текстилне индустрије по којим је Рогатица била посебно позната. Ту је и прерађивачка индустрија, а било је ријечи и о томе како унаприједити здравство, школство и остале јавне установе - истакао је Јагодић. Он је захвалио на подршци и разумијевању предсједника РС.

- Осим што смо данас дефинисали ове проблеме, утврдили смо и конкретне начине за њихово рјешавање - додао је Јагодић.

Додик је радну посјету Рогатици започео полагањем вијенца на споменик палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, гдје су га дочекали многобројни грађани.

Састанку у згради општине Рогатица присуствовали су и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар финансија Зоран Тегелтија, као и шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Саша Кошарац. Састанку су присуствовали и посланици у Народној скупштини РС Данијела Мрда и Марко Видаковић, директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић, као и директор предузећа "Путеви Републике Српске" Ненад Нешић. Додик и министри у Влади РС присуствовали су јуче и састанку са привредницима из Рогатице, на којем је изражена подршка свим настојањима која воде бржем развоју општине и реалног сектора с циљем већег запошљавања и стварања бољих услова за рад и живот становника.

Брза цеста

Када је у питању изградња брзог пута од Сарајева ка Београду, Додик је рекао да Влада Српске поштује захтјеве општине Рогатица у вези са тим питањем. Он је нагласио да коначна одлука о траси тог путног правца неће моћи бити донесена без става Владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана