Ribnik: Šef Skupštine brao dvije plate

Vedrana Kulaga
Ribnik: Šef Skupštine brao dvije plate

Ribnik - Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je negativno mišljenje opštini Ribnik za poslovanje u 2013. godini, jer je utvrđeno da pojedini prihodi nisu naplaćivani u skladu sa zakonom, a predsjedniku Skupštine Nebojši Karaću je uz redovnu platu isplaćivana i odbornička naknada.

U izvještaju o reviziji konsolidovanog finansijskog izvještaja opštine Ribnik navodi se da takve isplate nisu u skladu sa Zakonom o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

- To predstavlja nenamjensko trošenje javnih sredstava - ističe se u revizorskom izvještaju.

Revizori su ocijenili da budžet opštine nije sveobuhvatan i da postoje dva moguća razloga za to.

- Ili nisu stvorene pretpostavke za naplatu određenih prihoda ili prihodi nisu naplaćeni u skladu sa zakonom i drugim propisima, što se odnosi i na prihode po osnovu koncesionih naknada. Nadležni republički organi nisu postupili u skladu sa propisima i treba da sa nadležnom opštinskom inspekcijom preduzmu mjere da bi se obezbijedilo odgovorno upravljanje prirodnim bogatstvima i javnim dobrima - naveli su revizori.

Utvrdili su da nije bilo sve čisto ni prilikom plaćanja troškova održavanja puteva i javnih površina.

- Za rashode za održavanje lokalnih puteva, gorivo i usluge održavanja javnih površina nisu sprovedeni adekvatni kontrolni postupci koji dokumentuju izvršenje poslova i nastanak troškova - navedeno je u izvještaju.

Dodjela sredstva za stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca u iznosu od 15.000 KM, po mišljenju revizije, nije vršena prema kriterijumima iz Pravilnika o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca, jer opština nije obavljala kontrolu namjenskog i racionalnog korišćenja novca doznačenog korisnicima. Revizorima je zasmetalo i to što nije definisana kontrola nižih budžetskih korisnika koji se finansiraju iz budžeta.

Načelnik Ribnika Goran Savić je ocijenio da su negativnom mišljenju najviše doprinijeli propusti prilikom knjigovodstvenog evidentiranja. Govoreći o istovremenom isplaćivanju plate i odborničke naknade prvom čovjeku parlamenta, Savić je potvrdio da je taj paušal isplaćivan, ali da je to prekinuto od početka ove godine, kada je izmijenjen Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi.

Ribnik, koji spada u nerazvijene opštine, lani je imao budžet od 3,6 miliona, a potrošeno je 2,8 miliona KM.

Sporovi

Revizori su naglasili da opština ne raspolaže podacima o sudskim sporovima, koji predstavljaju potencijalnu imovinu i potencijalne obaveze opštine.

- Pravobranilaštvo RS nije dostavilo Skupštini opštine Ribnik na razmatranje informaciju u vezi sa sporovima za prošlu godinu, iako je to u toku revizije zatražio načelnik opštine - navodi se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana