Рибник: Шеф Скупштине брао двије плате

Ведрана Кулага
Рибник: Шеф Скупштине брао двије плате

Рибник - Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала је негативно мишљење општини Рибник за пословање у 2013. години, јер је утврђено да поједини приходи нису наплаћивани у складу са законом, а предсједнику Скупштине Небојши Караћу је уз редовну плату исплаћивана и одборничка накнада.

У извјештају о ревизији консолидованог финансијског извјештаја општине Рибник наводи се да такве исплате нису у складу са Законом о статусу функционера јединица локалне самоуправе.

- То представља ненамјенско трошење јавних средстава - истиче се у ревизорском извјештају.

Ревизори су оцијенили да буџет општине није свеобухватан и да постоје два могућа разлога за то.

- Или нису створене претпоставке за наплату одређених прихода или приходи нису наплаћени у складу са законом и другим прописима, што се односи и на приходе по основу концесионих накнада. Надлежни републички органи нису поступили у складу са прописима и треба да са надлежном општинском инспекцијом предузму мјере да би се обезбиједило одговорно управљање природним богатствима и јавним добрима - навели су ревизори.

Утврдили су да није било све чисто ни приликом плаћања трошкова одржавања путева и јавних површина.

- За расходе за одржавање локалних путева, гориво и услуге одржавања јавних површина нису спроведени адекватни контролни поступци који документују извршење послова и настанак трошкова - наведено је у извјештају.

Додјела средства за стамбено збрињавање ратних војних инвалида и породица погинулих бораца у износу од 15.000 КМ, по мишљењу ревизије, није вршена према критеријумима из Правилника о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца, јер општина није обављала контролу намјенског и рационалног коришћења новца дозначеног корисницима. Ревизорима је засметало и то што није дефинисана контрола нижих буџетских корисника који се финансирају из буџета.

Начелник Рибника Горан Савић је оцијенио да су негативном мишљењу највише допринијели пропусти приликом књиговодственог евидентирања. Говорећи о истовременом исплаћивању плате и одборничке накнаде првом човјеку парламента, Савић је потврдио да је тај паушал исплаћиван, али да је то прекинуто од почетка ове године, када је измијењен Закон о управи и локалној самоуправи.

Рибник, који спада у неразвијене општине, лани је имао буџет од 3,6 милиона, а потрошено је 2,8 милиона КМ.

Спорови

Ревизори су нагласили да општина не располаже подацима о судским споровима, који представљају потенцијалну имовину и потенцијалне обавезе општине.

- Правобранилаштво РС није доставило Скупштини општине Рибник на разматрање информацију у вези са споровима за прошлу годину, иако је то у току ревизије затражио начелник општине - наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана