Решић: Српској потребан јак град Источно Сарајево

Срна
Решић: Српској потребан јак град Источно Сарајево

Бањалука - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је Срни да је град Источно Сарајево веома важан за Српску, те је неопходно са народним посланицима из те регије заједнички радити на новом закону који ће овај град унаприједити на свим пољима.

Она је навела да ће од септембра бити направљени одређени кораци када је ријеч о закону о граду Источно Сарајево, јер је Српској потребан јак град.


"Ми смо кроз нови Закон о локалној самоуправи дали већи значај међуопштинској сарадњи, те је важно да се то инволвира у нови закон. Ако дајемо могућност градовима који у свом саставу немају општине да врше наплату прихода, да имају правобранилаштво, зашто о одређеним концептима не би разговарали и то дали граду Источно Сарајево, али морамо разговарати о томе", рекла је Решићева.

Она је појаснила да су разговори у вези са овим законом започети и видјеће се какве су идеје градоначелника и начелника, те додала да ће на састанке бити позвани и народни носланици из Сарајевско-романијске регије, јер је важно да буду укључени у цијелу процедуру и да се закон гради заједничким снагама.

"Стари закон је превазиђен и мора бити зановљен и усклађен са другим законским рјешењима", оцијенила је Решићева.

Осврћући се на сарадњу локалних заједница и дијаспоре, ресорни министар каже да је она веома важна, јер свака локална заједница има солидну дијаспору, као и да се тек почео увиђати значај људи из Српске у свијету.

"Сарадња ће се углавном одвијати кроз контакте локалне заједнице са удружењима наших људи у иностранству, при чему ће се сагледавати шта је потребно и како ће се радити када је ријеч о инвестицијама, довођењу привредника", рекла је Решићева.

Говорећи о додјели средстава Савјета Европе за поједине пројекте изразито неразвијеним општинама, Решићева је нагласила да је важно да фокус буде на оваквим општинама.

"Када кажете да је неко за неки пројекат у Бањалуци добио 5.000 евра, то звучи врло мало, али толика средства су веома значајна у општинама као што су Дринић или Крупа на Уни. Кластер који се односи на дио око Босанског Петровца, Дринића, Источног Дрвара и Дрвара изабрао је да се бави подршком руралном развоју и женама, тако да су добијена средства за пројекте пластеничке производње", каже Решићева.

Према њеним ријечима, група око Новог Горажда опредијелила се за културно-историјско насљеђе, а око Добоја за јачање добровољних ватрогасних друштава.

"Сви су добили од 5.000 до 10.000 евра у зависности од пројекта. Постоји одређено учешће локалне заједнице. Општине су се јако добро одазвале, те Савјет Европе сада са њима жели да ради надоградњу омладинске политике што ће бити наредни пројекат за септембар у којем ће они учествовати", додала је Решићева.

Она је оцијенила да је оваква сарадња важна јер њоме изразито неразвијене општине добијају одређена средства, али се и тренирају за будуће озбиљније пројекте, евентуално из ИПА фондова.

"У Дринићу су управо из оваквих искустава добили значајан пољопривредни пројекат, захваљујући којем ће покретати производњу лана и љековитог биља", прецизирала је Решићева.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске појаснила је да тренутно у Српској нема општина којима су блокирани рачуни.

Оцјењујући рад Министарства за првих шест мјесеци, Решићева је рекла да је прва половина године била сасвим задовољавајућа, гдје је фокус био на Закону о локалној самоуправи и изради Стратегије развоја локалне самоуправе, док ће се у другој половине године више фокусирати на ресор управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана