Rekordan broj rogatičkih stipendista

S. M.
Rekordan broj rogatičkih stipendista

Rogatica - Načelnik Rogatice Milorad Jagodić potpisao je u petak ugovore sa 139 studenata koji će primati stipendije iz opštinskog budžeta.

Oni će ove akademske godine, kao i lani, primati 90 maraka mjesečno, za šta će ukupno biti izdvojeno 126.000 KM. To je rekordan i broj studenata i iznos izdvojenih sredstava iz budžeta.

- Cilj opštine je da pruži maksimalnu podršku mladima koji se obrazuju i na takav način ih obaveže da znanje stečeno kroz školovanje primjenjuju u svom gradu. Opština će u saradnji sa privrednim i drugim subjektima pokušati da stvori veće uslove za njihovo zapošljavanje - rekao je Jagodić.

Među onima koji su potpisali ugovore o stipendiranju najviše je studenata filozofije, oko 30, tehničkih fakulteta i medicine po 19, ekonomije deset, matematike i fizike pet, a tu su i dva studenta vojne akademije.

Ugovor je potpisala i studentkinja druge godine poljoprivrednog fakulteta Aleksandra Rajak, koja je rekla da će joj 90 maraka mjesečno dobro doći. To je velika pomoć i njenoj porodici, a kako kaže, poljoprivredu studira u nadi da će stečeno znanje moći primijeniti na području opštine.

I Milko Vučak je student druge godine, ali matematike i računarstva. On kaže da njegovoj četvoročlanoj porodici, u kojoj je zaposlen samo otac, svaka marka dobro dođe.

- Ovih 90, koliko ću mjesečno dobijati, olakšaće brige posebno mojoj majci, domaćici koja brine da meni i mlađem bratu, srednjoškolcu, omogući da koliko-toliko živimo normalno. Ja kao student trudim se da dobrim učenjem olakšam brige mojim roditeljima i tako ću, nadam se, nastaviti - istakao je Vučak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana