Редовно плаћање пореза јача РС

Маријана Миљић
Редовно плаћање пореза јача РС

Бањалука - Пореска управа РС и ове године спроводи промотивну кампању “Порез плаћај, Српску јачај” чији је циљ подизање свијести грађана о важности плаћања пореских обавеза и користи која из тога произлази и за појединца и за друштво у цјелини.

- Настојимо да разним промотивним активностима, прије свега путем медија, приближимо грађанима значај правовременог извршавања њихових пореских обавеза да бисмо утицали на повећање пореског морала становништва. Циљ је да се грађани РС, од најмлађих до најстаријих, информишу о свим предностима и да коначно почну размишљати о томе које добробити за цијелу Српску доноси редовно извршавање пореских обавеза, а не само о томе како изиграти државу и избјећи своје обавезе - истакли су у Пореској управи.

РС прати праксу низа држава у окружењу и Европи које улажу велике напоре да подигну порески морал становништва, схватајући да је то један од кључних механизама за побољшање животног стандарда становништва и јачање државе и друштва.

- Грађанима је потребно објаснити да без плаћања пореза нема јаке РС, односно да редовним плаћањем пореских обавеза помажу образовни систем, враћају пензионерима њихово достојанство, унапређују здравство, помажу развој спорта и стварају нова радна мјеста. Новац прикупљен наплатом пореза усмјерава се и у бројне инфраструктурне пројекте широм РС, попут обнове и изградње саобраћајница и мостова у локалним заједницама. Дакле, потребно је утицати на свијест грађана да на тај начин јачамо РС у свим сегментима, а одбацити мишљење оних који сматрају да се новац прикупљен наплатом пореза троши само на плате и лагодан живот буџетских корисника - наведено је из Пореске управе.

У пракси се показало да постојање закона не значи да он у цијелости бива примјењиван, иако постоје контроле и санкције за његово непоштовање.

- Контроле, међутим, постају неефикасне у случају када већина грађана не поштује или занемарује прописе. Ако желимо да повећамо свијест грађана и подстакнемо појединце да поштују прописе, првенствено морамо да укажемо да поштовање прописа свим грађанима доноси више користи него што би им донијело да их не поштују. Из тог разлога напомињемо да је важно промијенити лоше навике и повећати фискалну свијест грађана, јер се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице - истакли су у Пореској управи РС.

Ова институција је у првих пет мјесеци ове године на рачун јавних прихода РС прикупила 1,01 милијарду марака, што је за 58,7 милиона или шест одсто више него у истом прошлогодишњем периоду, чиме је настављен позитиван тренд.

Едукација младих

Пореска управа РС ће наставити и са едукацијом младих, наводећи да су они кључни сегмент у промјени начина размишљања. Планирано је да едукација буде обављена кроз посјете образовним установама или посјете ученика Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана