Расте број дијабетичара у Козарској Дубици

А. Ј. Р.
Расте број дијабетичара у Козарској Дубици

Козарска Дубица - На територији општине Козарска Дубица регистровано је 1.058 обољелих од дијабетеса и њихов број је у порасту, с обзиром на то да их је почетком прошле године било 990.

Како би указали на важност превенције и начине на које се обољели могу носити са дијабетесом, Народна библиотека и Удружење особа обољелих од дијабетеса "ДИАБЕТно1" из Бањалуке организовали су протеклог викенда предавање "Дијабетес и породица" у Народној библиотеци у Козарској Дубици. Предавачи су били предсједник овог удружења Весна Зарић, професори и љекари.

- С обзиром на данашњи животни темпо, жељели смо нашим суграђанима пружити информације о дијабетесу, односно како се носити са болешћу и како дјеловати превентивно - рекла је директор Народне библиотеке Данијела Балабан.

Замјеник директора за медицинска питања дубичког Дома здравља "Козма и Дамјан" Катарина Милошевић истакла је да је од укупног броја обољелих 396 зависних од инсулина.

Зарићева, која већ 31 годину живи са дијабетесом типа један, указала је на важност да се о дијабетесу прича отворено, а специјалиста интерне медицине Милорад Пекић је нагласио да породица има велики значај у животу дијабетичара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана