Радници блокирали зграду шумског газдинства

Анита Јанковић-Речевић
Радници блокирали зграду шумског газдинства

Источни Дрвар - Отпуштени сезонски радници Шумског газдинства Клековача-Потоци у Источном Дрвару блокирали су јуче улаз у зграду управе у знак протеста због, како тврде, незаконитих отказа, док руководство предузећа поручује да је све урађено у складу са законом.

Бивши сезонци негодују због отказа, али и због тога што је, како тврде, вршилац дужности директора овог ШГ Никола Јанковић приоритет приликом новог запошљавања дао становницима сусједних општина. Подршку бившим колегама јуче је пружио и дио стално запослених радника, као и руководство општина Источни Дрвар и Дрвар.

Предсједник синдикалне организације ШГ Клековача-Потоци Раденко Боснић подсјећа да је све почело крајем августа када је новоизабрани директор отпустио 16 сезонских радника, а потом запослио нове, махом из сусједних општина.

- Запослен је 21 радник из Рибника, што привремено, што на одређено, а посао је добила и неколицина њих из Источног Дрвара. Радници из Рибника имају привилегован положај и сумњамо да су им дописиване неке дневнице - тврди Боснић за “Глас Српске”. Додаје да ће протесте наставити и данас.

- Бојим се да би цијела прича могла прерасти у нешто озбиљније. Директор нам је запријетио отказима и дисциплинским поступцима, а позвао је чак и интервентну полицију - тврди Боснић. 

Један од отпуштених сезонаца Ратко Бјељац (55) каже да је његова породица остала без јединог извора прихода.

- У ШГ радим од 2006. године и сваке године сам радио по шест мјесеци. Бивши директори су нас држали до краја новембра, а нови нас је отпустио крајем августа. Имам двоје дјеце које школујем и немам других примања - истиче Бјељац.

Јанковић за “Глас Српске” објашњава да нису у питању откази, већ престанак рада за сезонце који су ангажовани по уговору о привременим и повременим пословима.

- Према закону, извршиоци годишње могу бити ангажовани 90 радних дана, а када сам дошао на чело газдинства, од 20 сезонаца, за њих 16 тај рок је био истекао. Умјесто њих запослио сам 12 сезонаца из Рибника и четири из Источног Дрвара. Није тачно да сам довео 30 људи. Прича о отпуштању је бесмислена, не може бити отпуштен неко ко нема ни пријаву, ни радну књижицу - рекао је Јанковић. Истиче да се иза свега крије конкурс за директора на који је стигло осам пријава, међу којима и његова.

- Очигледно да се настоји да неко други буде директор. Да бих доказао да сам радио све по закону, позвао сам инспекцију рада, обавијестио главну дирекцију и све државне огране који треба да буду упознати с овим проблемом. Ако сам за све вријеме колико обављам функцију директора прекршио закон, то ће утврдити надлежни органи - рекао је Јанковић и истакао да јучерашњи скуп није био пријављен те да су радници протестима прекршили више закона.

Пословање

Никола Јанковић каже да му је жао што нико не прича о бројкама и конкретном пословању.

- Када сам дошао на чело овог ШГ, затекао сам минус, а сада смо у великом плусу. Производња је била око 40 одсто, а сада изнад 80 одсто - рекао је Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана