Radivoje Krulj, paroh mostarski prenosi utiske iz Jerusalima: Život prođe u sekundi na putu Hristovog stradanja

Milijana Latinović
Radivoje Krulj, paroh mostarski prenosi utiske iz Jerusalima: Život prođe u sekundi na putu Hristovog stradanja

Banjaluka - Koračati stazom kojom je i sam sin božiji Isus Hrist kročio velika je čast i zadovoljstvo i neprocjenjivo iskustvo za svakog čovjeka, kazao je paroh mostarski Radivoje Krulj koji je sa grupom hodočasnika boravio u Jerusalimu.

Po povratku iz Svete zemlje, gdje je boravio od velikog ponedjeljka do Vaskršnjeg ponedjeljka, Krulj je za "Glas Srpske" rekao da je teško riječima dočarati osjećanja koja preplave dušu istinskog vjernika kada najveći hrišćanski praznik dočekuje u Jerusalimu uz plamen Blagodatnog ognja.

- Tu u centru svjetske civilizacije, gdje se tokom velike nedjelje uoči Vaskrsa okupljaju vjernici iz svih krajeva svijeta i mole za zdravlje i spasenje najmilijih, osjetite prisustvo božije blagodati i visine božije - istakao je paroh mostarski.

On je na Veliki petak nosio krst putem Hristovog stradanja koji je na kraju stradalnog puta osveštan na Hristovom grobu.

- Prošli smo put Hristovog stradanja, sve od Pilatove palate gdje je osuđen, mjesta kojima je prošao, pa sve do Golgote i svetog groba Gospodnjeg. Kako naš narod kaže, na tom putu stradanja samom Bogu pogledate u oči i na trenutak vam sav život prođe u jednoj sekundi. Sve što ste do tada naučili i znali pada u vodu i ne može se mjeriti sa iskustvom koje doživite na hodočašću - ispričao je paroh Krulj kome je ovo bio prvi put da posjećuje Svetu zemlju.

Dodaje da je ponosan i srećan što su svi hodočasnici iz njegove grupe i predstavnici pokloničke agencije Srpske pravoslavne crkve "Dobročinstvo", koja je organizovala put, odlučili da osveštani krst zajedno s njim stigne u Mostar.

- Velika nam je čast ukazana time što je ovaj krst došao u našu Sabornu crkvu koja se ponovo iz pepela rađa, kao što je i sam Hristos vaskrsao i pobijedio smrt, te tako i nama donio radost i nadu u vječni život - kazao je paroh mostarski i dodao da će vjernici koji obilaze Sabornu crkvu u gradu na Neretvi imati priliku da uzmu blagoslov i osjete djelić onoga što je i on osjetio hodeći Svetom zemljom.

Paroh Krulj je kazao da je za vrijeme boravka u Jerusalimu razgovarao i sa patrijarhom jerusalimskim Teofilom.

Hodočašće

Svake godine pred Vaskrs veliki broj pravoslavnih hrišćana upućuje se u Svetu zemlju da obiđe grob Isusa Hrista.

- Među njima je ove godine bio i veliki broj hodočasnika iz Srpske, Srbije, Crne Gore i svih krajeva u kojima žive Srbi - rekao je paroh Krulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana