Радивоје Круљ, парох мостарски преноси утиске из Јерусалима: Живот прође у секунди на путу Христовог страдања

Милијана Латиновић
Радивоје Круљ, парох мостарски преноси утиске из Јерусалима: Живот прође у секунди на путу Христовог страдања

Бањалука - Корачати стазом којом је и сам син божији Исус Христ крочио велика је част и задовољство и непроцјењиво искуство за сваког човјека, казао је парох мостарски Радивоје Круљ који је са групом ходочасника боравио у Јерусалиму.

По повратку из Свете земље, гдје је боравио од великог понедјељка до Васкршњег понедјељка, Круљ је за "Глас Српске" рекао да је тешко ријечима дочарати осјећања која преплаве душу истинског вјерника када највећи хришћански празник дочекује у Јерусалиму уз пламен Благодатног огња.

- Ту у центру свјетске цивилизације, гдје се током велике недјеље уочи Васкрса окупљају вјерници из свих крајева свијета и моле за здравље и спасење најмилијих, осјетите присуство божије благодати и висине божије - истакао је парох мостарски.

Он је на Велики петак носио крст путем Христовог страдања који је на крају страдалног пута освештан на Христовом гробу.

- Прошли смо пут Христовог страдања, све од Пилатове палате гдје је осуђен, мјеста којима је прошао, па све до Голготе и светог гроба Господњег. Како наш народ каже, на том путу страдања самом Богу погледате у очи и на тренутак вам сав живот прође у једној секунди. Све што сте до тада научили и знали пада у воду и не може се мјерити са искуством које доживите на ходочашћу - испричао је парох Круљ коме је ово био први пут да посјећује Свету земљу.

Додаје да је поносан и срећан што су сви ходочасници из његове групе и представници поклоничке агенције Српске православне цркве "Доброчинство", која је организовала пут, одлучили да освештани крст заједно с њим стигне у Мостар.

- Велика нам је част указана тиме што је овај крст дошао у нашу Саборну цркву која се поново из пепела рађа, као што је и сам Христос васкрсао и побиједио смрт, те тако и нама донио радост и наду у вјечни живот - казао је парох мостарски и додао да ће вјерници који обилазе Саборну цркву у граду на Неретви имати прилику да узму благослов и осјете дјелић онога што је и он осјетио ходећи Светом земљом.

Парох Круљ је казао да је за вријеме боравка у Јерусалиму разговарао и са патријархом јерусалимским Теофилом.

Ходочашће

Сваке године пред Васкрс велики број православних хришћана упућује се у Свету земљу да обиђе гроб Исуса Христа.

- Међу њима је ове године био и велики број ходочасника из Српске, Србије, Црне Горе и свих крајева у којима живе Срби - рекао је парох Круљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана