Proizvodi porodice Stanojević iz fočanskih gora raj za nepce

Radmila Đević
Proizvodi porodice Stanojević iz fočanskih gora raj za nepce

Foča - Duže od decenije porodica Stanojević iz Foče živi od prerade šumskih plodova u slasne domaće prerađevine, koje su svojim ukusom i isključivo prirodnim sastojcima pronašle put do brojnih kupaca širom BiH.

Džemovi, razne vrste slatka, ali i likeri i sirupi od borovnice, šipka, drenjka, brusnice, kupine i višnje, potekli iz kućne radinosti Milanka i Velinke, sve više osvajaju domaće tržište.

Kada je nakon poslijeratnih dešavanja i nestanka preduzeća u procesu privatizacije Milanko Stanojević ostao bez posla, okrenuo se sakupljanju šumskih plodova kako bi svojoj porodici obezbijedio egzistenciju. Zajedno sa suprugom Velinkom, sa fočanskih planina, proplanaka i gora godinama ubire plodove i samoniklo bilje, prerađujući ih u domaće specijalitete. Mini proizvodni pogon napravili su u podrumu kuće u fočanskom prigradskom naselju Baljevo Polje. Kako je vrijeme odmicalo, ideja o ozbiljnoj proizvodnji sve više je rasla.

- Krenuli smo u nabavku mašina, koje su olakšale proizvodnju. Od desetina došli smo na hiljade tegli džemova, flaša sokova, i likera. Cilj nam je isključivo proizvod na prirodnoj bazi. Zadovoljni smo jer je sve naš rad. Nije neko bogatstvo, ali kada bih vam rekao da od rata nisam primio platu preko banke, već zarađivao samo baveći se ovim poslom, ne mogu da ne budem zadovoljan - iskren je Stanojević.

Tako je ova porodica od sakupljanja plodova, uz umrežavanje sa lokalnim stanovnicima, osnovala i Udruženje žena "Zelengora", koje već godinama okuplja male proizvođače, posebno iz ruralnih područja, omogućavajući im siguran plasman proizvoda i prepoznatljivost na tržištu.

Kroz Udruženje, podsticaje resornog ministarstva i kreditno zaduženje, uspjeli su da nabave mehanizaciju, koja im je podigla proizvodnju i olakšala rad.

- Nabavili smo mehanizaciju, pasirku, sušaru, duplikatore, presu i mlin za voće, a prostor u kući smo malo uredili. Ima tu još posla, ali važno je da su naši proizvodi zdravi, bez hemijskih primjesa i od ručno ubranih plodova, čime su naši kupci izuzetno zadovoljni - dodaje Stanojević.

Preko pijace, sajmova, radionica stigli su i do narudžbi u velikom obimu. Supruga Velinka priča da širok asortiman zdravih domaćih proizvoda zahtijeva svakodnevan rad.

- Počinjemo od proljeća, branjem raznih vrsta gljiva, pa onda stiže borovnica, brusnica, zatim šipak, a posljednje kupina i šljiva. Od toga pravimo džemove, sokove, sirupe i slatka. Potražnja je velika, a sada se najviše traži džem od šipka - priča vrijedna domaćica.

Ovi borbeni i hrabri ljudi okosnicu egzistencije fokusirali su na sopstvene kapacitete i deset prstiju, dokazujući da u teškim vremenima nema sjedenja skrštenih ruku i čekanja da neko drugi pomogne.

Planovi

Osim širenja proizvodnje, Stanojevići planiraju da urede objekat i nabave dodatnu mehanizaciju i opremu.

- Trebaće nam hladnjača manjeg kapaciteta da bismo mogli lagerovati plodove. Mogu da se pohvalim saradnjom sa resornim ministarstvom, koje nam je pomoglo pri nabavci mašina. Zadovoljni smo podsticajima i podrškom - kaže Stanojević i dodaje da, sa druge strane, podsticaji i pomoć lokalne uprave za sada izostaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana