Професори гостовање наплатили три милиона КМ

Данијела Стоканић
Професори гостовање наплатили три милиона КМ

Бањалука - На јавним универзитетима у Републици Српској наставу држи 351 гостујући професор, углавном из Србије и Црне Горе, за чије плате на годишњем нивоу буде потрошено око три милиона марака.

Разлог за ангажман гостујућих предавача, како објашњавају са универзитета, јесте недостатак домаћих кадрова. С тим се не слажу студенти, који истичу да не само да имамо кадрова који могу да буду квалитетни предавачи, него им двоструки или троструки ангажман професора штети. Осим што професоре виђају два-три пута годишње и то углавном на испиту, наставу им држе асистенти.

На Универзитету у Источном Сарајеву поред 596 стално запослених професора и наставника, наставу у академској 2016/17. години изводи и 190 хонорарних предавача. То је за  тридесетак предавача мање него у претходној академској години.

- Тих 30 гостујућих професора из раније године замијењено је властитим наставним кадром - казали су на овом универзитету додавши да се за плате гостујућих предавача мјесечно издваја око 140.000 КМ.

На овом универзитету планирају да на мјеста десетак професора који одлазе у пензију ангажују петнаестак асистената. Проректор за наставу на овом универзитету Ранко Божичковић истакао је да надзор над гостујућим професорима, са којима ова високообразовна установа има уговор, врше факултети.

- У посљедњих неколико година долазе готово исти професори, вјероватно из задовољства да држе наставу на нашим факултетима - казао је Божичковић.

На Универзитету у Бањалуци наводе два разлога за ангажовање гостујућих професора. Први је то што се на тај начин обезбјеђује изузетно и најквалитетније извођење наставе од стране реномираних и угледних професора. Други разлог је покривеност наставе за оне научно-умјетничке области за које Универзитет још нема изграђен свој кадар.

- Укупно је ангажован 161 гостујући професор. Највише их је на Медицинском факултету, Академији умјетности, Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету и Природно-математичком факултету - казали су у бањалучком Универзитету.

Сви гостујући професори су хонорарно ангажовани и сваког мјесеца се за њихове плате издваја бруто 114.000 КМ.

- Највише гостујућих професора долази из Србије. Њихова плата на овом универзитету не касни и исплаћује се у десет једнаких рата - казали су у Универзитету.

Предсједник Уније студената РС Ратко Савић каже да су студенти надлежнима већ дали до знања да им гостујући професори не требају.

- Није тачно да у Српској нема довољно квалитетних кадрова, који би могли да стану за катедру - казао је Савић и додао да ће овај проблем бити једна од тема на њиховом форуму, који ће организовати на факултетима широм Српске.

Проблеми

Студент Факултета политичких наука у Бањалуци Јелена Поповић каже да ове године наставу слуша код једног гостујућег професора, док су прошле године била два.

- Једног од њих двојице, не бих да спомињем име, прошле године сам видјела само два пута. Све вријеме са нама су били асистенти, због чега сад многи имају проблема при полагању испита - казала је Поповићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана