Прехлада пуни амбуланте у Градишци

М. В.
Прехлада пуни амбуланте у Градишци

Градишка - У амбулантама породичне медицине Дома здравља Градишка забиљежен је повећан број пацијената са симптомима прехладе.

У Служби хитне помоћи јуче су рекли да је претходног дана прегледан 31 пацијент, а становници се најчешће жале на болове у грлу и мишићима, кијавицу и кашаљ.

- Промјене времена изазивају стрес и утичу и на здраве и на болесне особе, а због повећане влажности ваздуха највише проблема имају кардиоваскуларни болесници и астматичари. Њима се препоручује да редовно користе терапију и да се у случају већих тегоба јаве љекару - кажу у Хитној служби.

Љекари наводе да у јесењем периоду проблема имају и реуматичари, али и пацијенти са психичким тегобама. Према њиховим ријечима, основни симптоми су несаница, умор, а код срчаних болесника повишен крвни притисак и бол у грудима.

У дјечијем диспанзеру Дома здравља кажу да малишани имају највише здравствених проблема због инфекције респираторних путева.

- Ако би се гледало процентуално, више од 50 одсто дјеце која долазе код педијатра, у нашем случају дјеце до шест година, најчешће имају инфекцију горњих респираторних путева. Те инфекције се манифестују кашљем, гребањем у грлу, повишеном температуром, али то све прати добро опште стање дјетета - рекла је педијатар Славица Бенцуз.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана