Пожар оставио на улици шесторо дјеце из Факовића код Братунца

Крстина Ћирковић
Пожар оставио на улици шесторо дјеце из Факовића код Братунца

Братунац - Осмочланој породици Николић из Факовића код Братунца, која је у пожару остала без куће, потребна је помоћ добрих људи како би из пепела подигла свој дом.

Пожар је у минулу недјељу, из још неутврђених разлога, избио у једној соби, а у ватреној стихији, која се убрзо проширила на цијелу кућу, изгорјело је све што су имали.

Ипак, општина Братунац је одмах притекла у помоћ обезбиједивши им привремени смјештај, али је породици са шесторо дјеце неопходна подршка хуманиста како би поново имали свој кров над главом.

С обзиром на то да је Николићима у пожару изгорио и телефон, сви који желе да помогну овој породици могу да контактирају са кабинетом начелника на број телефона 056/410-176.

- У тренутку избијања пожара у кухињи се налазило троје наше дјеце, а двоје се играло у дворишту. Најприје се појавио дим из собе након чега су дјеца истрчала напоље и дозивала у помоћ - испричала је мајка Невенка Николић и додала да у том тренутку нису били у кући ни она, ни супруг Златан.

Из оближње шуме, гдје је чувала козе, угледала је, каже, густ дим и појурила према кући.

- Кад сам стигла пред кућу већ је горио кров и нисам могла ући да узмем бар лична документа и ствари. Сада смо на улици и не знам како ћемо даље - казала је Николићева и додала да је у невољи која их је задесила најважније да су преживјела дјеца Јованка, Јована, Слађана, Бојана, Видоје и Стефан.

Каже да су старију дјецу одвели у Братунац код баке, а да су двоје најмлађих привремено смјестили код комшија, гдје су преспавали и она и супруг.

Вијест да му је изгорјела кућа Златана је затекла у Факовићима.

- Радим у Црној Гори, а дошао сам кући за викенд да бих обезбиједио породици дрва за зиму. Нисмо стално запослени ни супруга ни ја и надничећи смо готово 20 година опремали кућу и подизали дјецу - рекао је Златан Николић.

Испричао је да су братуначки ватрогасци убрзо по позиву стигли на лице мјеста и угасили ватру, али да се ватра претходно брзо проширила и прогутала све осим зидова куће.

- Остао сам без личних докумената, због чега се не могу вратити у Црну Гору. Не знам куда ћу и шта ћу - каже Николић који се нашао у безизлазној ситуацији.

Николићима је међународна организација "Кер" изградила кућу поред пута Факовићи - Млечва прије 20 година. Имали су прије рата велику породичну кућу на имању удаљеном око километар од садашње.

- Борили смо се да својим радом опремимо кућу и одгојимо дјецу. Имамо стоку и живину, а подигли смо и засад малине. Нисмо ништа очекивали од других, али сада не можемо створити дјеци кров над главом без помоћи - казала је Невенка.

Ова храбра жена је поред бриге о свом домаћинству, док је супруг радио у Црној Гори, бринула и о једној породици с дјецом за шта је добијала новчану накнаду од Центра за социјални рад.

Породицу Николић јуче је посјетио начелник општине Братунац Недељко Млађеновић.

- Одмах смо издвојили из буџета 2.000 КМ за куповину одјеће, обуће и хране за Николиће. Изнајмили смо кућу у Факовићима како бисмо привремено ријешили њихов смјештај - рекао је Млађеновић.

Изгорјела икона

Златан Николић је прије рата радио у Лазаревцу као поштар, а кад је избио рат, вратио се у Братунац.

- Вратио сам се да бих помогао комшијама и рођацима да одбране своја огњишта и нејач. Моја породична кућа је изгорјела одмах на почетку рата. Тада сам успио да изнесем икону Светог Стефана којег славимо као крсну славу, а коју овај пут нисмо успјели да спасимо - рекао је кроз сузе Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана