Potrebna pomoć za porodicu Kos: Vodu za kupanje djece grije u loncu

nezavisne.com
Potrebna pomoć za porodicu Kos: Vodu za kupanje djece grije u loncu

Banjaluka - Porodici Kos, koju čini samohrana majka sa dvoje maloljetne djece, koji žive kao podstanari u oronulim prostorijama u banjalučkom naselju Lazarevo, potrebna je pomoć.

Samohrana majka, koja nije željela da joj javno navodimo ime, kaže da se bori na razne načine kako bi preživjela i svojoj djeci obezbijedila dostojan život.

“Moja djeca su mi najveća krila i sreća. Daju mi snagu da se borim za njih”, rekla je ova majka, koja nije zaposlena.

Drva za zimu kaže da je nabavila, ali da za njima uvijek ima potrebe jer, kako nam je rekla, bilo je hladnih dana kada je pronađeni ogranak na ulici donosila kući kako bi ogrijala svoje mališane.

“Vodu za kupanje zagrijavamo u loncu na šporetu, jer bojler nije najispravniji i mogla bi da nas udari struja”, rekla je samohrana majka i istakla da je najgore to što nema svoj krov nad glavom.

Ona kaže da sin ima 15 godina, a djevojčici će uskoro šest, te svaku školsku godinu planira i do godinu dana unaprijed kako bi omogućila najosnovnije potrebe.

“Nemamo dobre uslove za život, stvarno je teško. Razbija se glava na proljeće šta na jesen, gdje nabaviti čizme za iduću godinu”, kaže samohrana majka.

Ona kaže da djeca ipak nemaju emocionalnu tugu, ali im nedostaju neke materijalne stvari, jer osjete i vide uslove u kojima žive.

“Dječak je veoma inteligentan, voli informatiku i sport, to je njegov svijet, njemu je potreban novi računar. On voli sve sportove, aktivno je dijete, volio bi da ima bicikl, voli i fudbal, košarku, rukomet, ali nemam novca da plaćam članarinu. Ako dam za članarinu, nemam za mlijeko i ostalo”, rekla je ova majka.

U Centru za socijalni rad Banjaluka, kažu da je porodica Kos korisnik prava na novčanu pomoć za tri člana u iznosu od 199,44 KM, te da je majka u ovoj porodici kao korisnik novčane pomoći ostvarila pravo na uvećan dječji dodatak u iznosu od 181,70 KM za dvoje djece.

“Ona se nalazi u podršci Centra kroz jednokratne novčane pomoći koje ostvaruje u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti u toku godine, a u skladu s potrebama”, navode u banjalučkom Centru za socijalni rad.

Svi zainteresovani koji su u mogućnosti da pomognu ovoj porodici na bilo koji način mogu da se jave redakciji “Nezavisnih” za kontakt s ovom porodicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana