Poravnanje otvara put do dvorane Gradišci

Milan Vujić
Poravnanje otvara put do dvorane Gradišci

Gradiška - Odbornici Skupštine opštine Gradiška usvojili su Prijedlog sudskog poravnanja između opštine, sportsko-poslovnog centra "Servicijum" i laktaškog preduzeća "Niskogradnja" čime su stvoreni uslovi za nastavak gradnje sportske dvorane.

Ovo preduzeće je 2012. godine prekinulo radove nakon što je to naložila tadašnja lokalna vlast, a slučaj je na kraju završio na sudu. Načelnik Zoran Adžić je kazao da je sporazum o sudskom poravnanju, koji bi opštinu koštao između 600.000 i 700.000 KM, trenutno najbolje rješenje jer otvara mogućnost nastavka radova.

- Prethodni načelnik Zoran Latinović i tadašnja vlast su zaustavili gradnju, nisu raskinuli ugovor o izgradnji i tri i po godine nisu komunicirali sa "Niskogradnjom". Nakon toga, iako je otvoren sudski postupak, jer je izvođač podnio tužbu zbog moguće zastare, pokušali su da postignu sporazum o nastavku gradnje, a da se napravi vlasničko razgraničenje i iznađu sredstva za dalju gradnju - naveo je Adžić.

On je istakao da opština 2015. godine nije uvažila sporazum sa "Niskogradnjom" zbog čega je nastavljen spor.

Kaže da je sadašnja vlast bila prinuđena da sačini sporazum na osnovu kojeg bi opština najmanje bila oštećena i izbjegla nastavku sudskih procesa koji bi je koštali oko 7,5 miliona maraka. O postignutim uslovima, Adžić ističe da je saglasnost dalo i Pravobranilaštvo RS.

- Sa izvođačem radova pokušaćemo vansudskim poravnanjem odblokirati proces gradnje. Spremni smo uz pomoć Vlade RS da se kreditno zadužimo kako bismo završili dvoranu. Nemamo vremena za odgađanje nastavka radova, jer sportske organizacije i klubovi nas obavezuju da budemo efikasni i da pokušamo, bar djelimično, da nadoknadimo propušteno - naglasio je Adžić koji očekuje da bi dvorana trebalo da bude gotova u 2018. godini.

Predstavnici opozicije, koji su zbog neslaganja sa usvojenim prijedlogom poravnanja u četvrtak napustili sjednicu Skupštine, smatraju da je ovaj sporazum štetan po opštinu.

Potpredsjednik OO SDS-a Zoran Latinović u petak je izjavio da je Adžić trebalo da iznađe novac za završetak dvorane, što je, najvjerovatnije, jedino moguće uzimanjem novog kredita.

Predsjednik stranke Napredna Srpska Goran Đorđić optužio je Adžića da je ovim sporazumom "poklonio" firmi "Niskogradnja" oko 600.000 KM i time oštetio budžet opštine. On je dodao da je predao taj sporazum zamjeniku glavnog republičkog tužioca Miodragu Bajiću, da bi Tužilaštvo RS istražilo ovaj slučaj.

Predsjednik Opštinskog odbora PDP-a Gradiška Milan Šrvaka rekao je da je opozicija u lokalnom parlamentu odgovorna prema građanima i obavezna da iznosi istinu, ali da je na sjednici Skupštine prisutna samo "istina većine".

Ulaganje

Do sada je u izgradnju dvorane, površine 5.000 kvadrata, uloženo 4,5 miliona maraka. Za konačan završetak ovog objekta, projektovanog u skladu sa evropskim i svjetskim standardima, potrebno je još oko pet miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana