Поравнање отвара пут до дворане Градишци

Милан Вујић
Поравнање отвара пут до дворане Градишци

Градишка - Одборници Скупштине општине Градишка усвојили су Приједлог судског поравнања између општине, спортско-пословног центра "Сервицијум" и лакташког предузећа "Нискоградња" чиме су створени услови за наставак градње спортске дворане.

Ово предузеће је 2012. године прекинуло радове након што је то наложила тадашња локална власт, а случај је на крају завршио на суду. Начелник Зоран Аџић је казао да је споразум о судском поравнању, који би општину коштао између 600.000 и 700.000 КМ, тренутно најбоље рјешење јер отвара могућност наставка радова.

- Претходни начелник Зоран Латиновић и тадашња власт су зауставили градњу, нису раскинули уговор о изградњи и три и по године нису комуницирали са "Нискоградњом". Након тога, иако је отворен судски поступак, јер је извођач поднио тужбу због могуће застаре, покушали су да постигну споразум о наставку градње, а да се направи власничко разграничење и изнађу средства за даљу градњу - навео је Аџић.

Он је истакао да општина 2015. године није уважила споразум са "Нискоградњом" због чега је настављен спор.

Каже да је садашња власт била принуђена да сачини споразум на основу којег би општина најмање била оштећена и избјегла наставку судских процеса који би је коштали око 7,5 милиона марака. О постигнутим условима, Аџић истиче да је сагласност дало и Правобранилаштво РС.

- Са извођачем радова покушаћемо вансудским поравнањем одблокирати процес градње. Спремни смо уз помоћ Владе РС да се кредитно задужимо како бисмо завршили дворану. Немамо времена за одгађање наставка радова, јер спортске организације и клубови нас обавезују да будемо ефикасни и да покушамо, бар дјелимично, да надокнадимо пропуштено - нагласио је Аџић који очекује да би дворана требало да буде готова у 2018. години.

Представници опозиције, који су због неслагања са усвојеним приједлогом поравнања у четвртак напустили сједницу Скупштине, сматрају да је овај споразум штетан по општину.

Потпредсједник ОО СДС-а Зоран Латиновић у петак је изјавио да је Аџић требало да изнађе новац за завршетак дворане, што је, највјероватније, једино могуће узимањем новог кредита.

Предсједник странке Напредна Српска Горан Ђорђић оптужио је Аџића да је овим споразумом "поклонио" фирми "Нискоградња" око 600.000 КМ и тиме оштетио буџет општине. Он је додао да је предао тај споразум замјенику главног републичког тужиоца Миодрагу Бајићу, да би Тужилаштво РС истражило овај случај.

Предсједник Општинског одбора ПДП-а Градишка Милан Шрвака рекао је да је опозиција у локалном парламенту одговорна према грађанима и обавезна да износи истину, али да је на сједници Скупштине присутна само "истина већине".

Улагање

До сада је у изградњу дворане, површине 5.000 квадрата, уложено 4,5 милиона марака. За коначан завршетак овог објекта, пројектованог у складу са европским и свјетским стандардима, потребно је још око пет милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана