Половина аграра одриче се подстицаја

Анита Јанковић
Половина аграра одриче се подстицаја

Бањалука - Готово половина ратара из РС могла би остати без подстицаја у овој години с обзиром на то да је до јуче податке у АПИФ-у ажурирало тек 58 одсто имања иако рок за регистрацију пољопривредних газдинстава истиче за девет дана.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да и поред малог броја регистрованих, неће бити додатног продужења рока с обзиром да је рок већ једном пролонгиран.

- Сви који не ажурирају податке до 30. септембра у регистру, неће имати право на подстицаје за 2016. годину, односно статус ових газдинстава биће претворен у пасиван. Рок за ажурирање података више неће бити продужаван - каже портпарол Министарства пољопривреде Александар Мацановић.

Додао је да је од 34.367 пољопривредних газдинстава податке у АПИФ-у ажурирало свега 19.959 имања.

- До сада је податке ажурирало 19.609 породичних газдинстава и 350 правних субјеката. Од регистрованих комерцијалних 4.136 газдинстава податке су ажурирала 3.141, док је код некомерцијалних газдинстава од њих 29.619 регистрацију обавило 16.468 имања - рекао је Мацановић.

Он је истакао да они који на вријеме обнове регистрацију стичу право на премије за произведено и продато млијеко, воће, поврће, као и право на регресирано дизел гориво. Осим тога моћи ће добити подстицаје за набавку пољопривредне механизације, модернизацију и изградњу прерађивачких капацитета те премије за наводњавање.

- Додатне нове мјере које ће бити доступне комерцијалним газдинствима су право на бесплатну хемијску анализу плодности земљишта и приступ кредитним средствима из намјенских кредитних линија Инвестиционо-развојне банке РС и "Партнер фонда" - појаснио је Мацановић и подсјетио да је регистар пољопривредних газдинстава неопходан предуслов за коришћење ИПАРД средстава предприступне помоћи током преговора са ЕУ, као и за коришћење ЕУ подстицајних средстава. Мацановић је додао да је ажурирање података у АПИФ-у бесплатно.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да се број регистрованих имања огледа у незадовољству пољопривредника. Он је истакао да демотивација проистиче из чињенице да се све више ратара пољопривредом бави због просте егзистенције.

- Нема ни некакве битније разлике између регистрованих комерцијалних и некомерцијалних газдинстава. Додатну забуну међу пољопривреднике уноси и немогућност осигурања свих лица која су на неки начин везана за пољопривредно газдинство, а не само носиоца имања - рекао је Маринковић.

Истакао је да је стално кашњење субвенција такође један од разлога за слабу заинтересованост при регистрацији.

- Незамисливо је да мљекари не буду регистровани, као и произвођачи пшенице, јер је тај дио заиста стимулисан, а остали мање-више - каже Маринковић и истиче да постоји могућност да се дио имања из РС регистровао у Брчко дистрикту или ФБиХ, јер су субвенције нешто боље.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац сматра да је главни разлог за лошу регистрацију одумирање пољопривреде и гашење сеоских газдинстава.

- Политика БиХ као државе је таква да о пољопривреди нико не води рачуна. Пет година се доноси одлука за плави дизел и још је нема. Људи напуштају производњу, фарме се затварају, села се гасе и ко да се региструје - пита се Усорац.

Потребна документа

Приликом захтјева за упис у регистар неопходна је копија личне карте носиоца породичног газдинства и чланова имања, листа непокретности и посједовни лист. Потребан је и уговор о закупу и уговор о концесији којим се доказује правни основ коришћења земљишта.

- Правни субјекти треба да предају копије рјешења о регистрацији правног субјекта, потврде о јединственом идентификационом броју, личне карте овлашћеног лица и доказ о правном основу коришћења земљишта - рекли су у Министарству пољопривреде.

Шта ће бити омогућено онима који региструју газдинства

- премије за произведено и продато млијеко, воће, поврће

- регресирано дизел гориво

- подстицаји за набавку пољопривредне механизације

- подстицаји за градњу прерађивачких капацитета

- премије за наводњавање

- бесплатна анализа плодности земљишта

- приступ кредитним средствима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана