Politika zaustavila dodjelu nagrada u Srpcu

Anita Janković
Politika zaustavila dodjelu nagrada u Srpcu

Srbac - Zbog blokade rada srbačkog parlamenta ove godine će prvi put izostati tradicionalna dodjela nagrada i priznanja zaslužnim građanima, a talentovani omladinci će ostati bez 500 maraka.

Ceremonija uručenja opštinskih povelja i zahvalnica trebalo je da bude održana 13. oktobra na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave opštine Srbac, međutim, političke razmirice u ovoj lokalnoj zajednici stopirale su ovaj prestižni događaj.

- Odluka o dodjeli nagrada i priznanja je trebalo da bude usvojena na sjednici Skupštine, ali parlament je u blokadi još od aprila, kada su izvršene nelegalne smjene o kojima sudovi još odlučuju. Zbog toga smo se odlučili da ove godine preskočimo dodjelu i fokusiramo se na druge sadržaje - rekao je smijenjeni predsjednik SO Zoran Đukić na sastanku Organizacionog odbora za predstojeći Dan i krsnu slavu opštine.

Zanimljivo je da među članovima odbora nema novoizabranog predsjednika SO Gorana Gavranovića, koji čeka potvrdu iz Vrhovnog suda RS da preuzme dužnost na koju je imenovan 9. aprila. Đukić je istakao da izostanak dodjele povelja i zahvalnica ni najmanje neće uticati na kvalitet svečane akademije jer će biti organizovan bogat kulturni program.

- Očekuju se nastupi Gradskog akademskog hora, poetskih sekcija, plesnih klubova, violinista i drugih umjetnika koji će obogatiti ovu manifestaciju - istakao je Đukić.

S druge strane, Gavranović je kratko rekao da ne zna ništa o manifestaciji i da je o izostanku dodjele priznanja čuo od nas. Predsjednik Kluba odbornika SNSD-DNS Krsto Čavor, koji je i član Organizacionog odbora manifestacije, kaže da će kao građanin Srpca prisustvovati svečanoj akademiji, litiji i svetoj liturgiji.

- Na ručak neću ići. Stranka nije zauzela stav o tome, ali tamo gdje je u potpisu razriješeni predsjednik Skupštine nama tu nije mjesto. Nisam prisustvovao ni sjednicama Organizacionog odbora, jednom iz opravdanih razloga, a više me nisu ni zvali - rekao je Čavor.

On je istakao da izostanak dodjele priznanja još jednom manifestuje silu koju proizvodi smijenjena skupštinska vlast i predstavlja dokaz da ona ne funkcioniše. 

- Građani imaju mnogo neprijatnosti zbog blokade parlamenta. Nema podsticaja za poljoprivrednike, nema stipendija za studente i đake, nema đačkog prevoza. Cijela opština ispašta - kategoričan je Čavor.

Zbog izostanka dodjele priznanja zasigurno će najviše žaliti mladi, jer neće biti uručene novčane nagrade od 500 maraka talentovanim omladincima koji su pokazali dobre rezultate u prethodnoj godini. Kako sada stoje stvari, ova nagrada, koja se dodjeljuje od 2006. godine, neće biti uručena ni na nekim naknadnim manifestacijama.

Od 25 odbornika trenutno skupštinsku većinu imaju SNSD i DNS sa 13 odbornika, dok preostalih 12 čine SDS, NDP, PDP i SP. Skupština je u blokadi jer su smijenjeni funkcioneri u tri navrata odbili da predaju vlast zato što smatraju da su navedene skupštinske odluke bile nezakonite.

Rusi

Kako je najavljeno, svečanoj akademiji bi mogli prisustvovati i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u BiH, a možda čak i sam ambasador Petr Ivancov.

Oni će toga dana u Srpcu održati sastanak sa načelnicima nekoliko opština banjalučke regije o unapređenju ekonomske i druge saradnje ovih opština sa Ruskom Federacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana