Политика зауставила додјелу награда у Српцу

Анита Јанковић
Политика зауставила додјелу награда у Српцу

Србац - Због блокаде рада србачког парламента ове године ће први пут изостати традиционална додјела награда и признања заслужним грађанима, а талентовани омладинци ће остати без 500 марака.

Церемонија уручења општинских повеља и захвалница требало је да буде одржана 13. октобра на свечаној академији поводом Дана и крсне славе општине Србац, међутим, политичке размирице у овој локалној заједници стопирале су овај престижни догађај.

- Одлука о додјели награда и признања је требало да буде усвојена на сједници Скупштине, али парламент је у блокади још од априла, када су извршене нелегалне смјене о којима судови још одлучују. Због тога смо се одлучили да ове године прескочимо додјелу и фокусирамо се на друге садржаје - рекао је смијењени предсједник СО Зоран Ђукић на састанку Организационог одбора за предстојећи Дан и крсну славу општине.

Занимљиво је да међу члановима одбора нема новоизабраног предсједника СО Горана Гаврановића, који чека потврду из Врховног суда РС да преузме дужност на коју је именован 9. априла. Ђукић је истакао да изостанак додјеле повеља и захвалница ни најмање неће утицати на квалитет свечане академије јер ће бити организован богат културни програм.

- Очекују се наступи Градског академског хора, поетских секција, плесних клубова, виолиниста и других умјетника који ће обогатити ову манифестацију - истакао је Ђукић.

С друге стране, Гаврановић је кратко рекао да не зна ништа о манифестацији и да је о изостанку додјеле признања чуо од нас. Предсједник Клуба одборника СНСД-ДНС Крсто Чавор, који је и члан Организационог одбора манифестације, каже да ће као грађанин Српца присуствовати свечаној академији, литији и светој литургији.

- На ручак нећу ићи. Странка није заузела став о томе, али тамо гдје је у потпису разријешени предсједник Скупштине нама ту није мјесто. Нисам присуствовао ни сједницама Организационог одбора, једном из оправданих разлога, а више ме нису ни звали - рекао је Чавор.

Он је истакао да изостанак додјеле признања још једном манифестује силу коју производи смијењена скупштинска власт и представља доказ да она не функционише. 

- Грађани имају много непријатности због блокаде парламента. Нема подстицаја за пољопривреднике, нема стипендија за студенте и ђаке, нема ђачког превоза. Цијела општина испашта - категоричан је Чавор.

Због изостанка додјеле признања засигурно ће највише жалити млади, јер неће бити уручене новчане награде од 500 марака талентованим омладинцима који су показали добре резултате у претходној години. Како сада стоје ствари, ова награда, која се додјељује од 2006. године, неће бити уручена ни на неким накнадним манифестацијама.

Од 25 одборника тренутно скупштинску већину имају СНСД и ДНС са 13 одборника, док преосталих 12 чине СДС, НДП, ПДП и СП. Скупштина је у блокади јер су смијењени функционери у три наврата одбили да предају власт зато што сматрају да су наведене скупштинске одлуке биле незаконите.

Руси

Како је најављено, свечаној академији би могли присуствовати и представници Амбасаде Руске Федерације у БиХ, а можда чак и сам амбасадор Петр Иванцов.

Они ће тога дана у Српцу одржати састанак са начелницима неколико општина бањалучке регије о унапређењу економске и друге сарадње ових општина са Руском Федерацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана