Петровдански дани од 7. до 12. јула

Срна
Петровдански дани од 7. до 12. јула

Сребреница - У Сребреници ће од 7. до 12. јула бити одржана Меморијална културно-спортска и хуманитарна манифестација "Петровдански дани" која се организују у знак сјећања на 69 Срба убијених на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца и на све српске жртве у посљедњем рату.

Према програму манифестације, који је данас усвојио Организациони одбор, у суботу, 7. јула, биће одржана спортска такмичења, а званично отварање планирано је за недјељу, 8. јули, када ће бити приказан документарни филм "Злочин без казне" о страдању Срба у средњем Подрињу.


Ове године програм манифестације је богатији него претходних и састоји се од већег броја спортских такмичења, промоција књига и приказивања документарних филмова о страдању Срба.

Биће организовани и други културни садржаји, те акција добровољног давања крви, посјете породицама погинулих и заробљених, а биће уручена и скромна помоћ угроженим демобилисаним борцима.

Манифестација ће бити завршена на Петровдан, 12. јула, када ће, након Свете литургије у сребреничкој Цркви Покрова Пресвете Богородице, бити организоване посјете српским гробљима и стратиштима у Братунцу, Биљачи, Сасама и на Залазју гдје ће бити служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 69 српских цивила и војника убијених и погинулих на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца.

На Петровдан те године бројне муслиманске снаге из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне и убиле 69 српских цивила и војника, а 22 заробиле.

Од 22 нестала српска цивила и војника, 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и њихови посмртни остаци ексхумирани су 2011. године на Залазју, приликом тражења страдалих Бошњака.

Они су након годину дана идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да се наредних дана обиљежавају годишњице страдања српског и бошњачког народа у овом мјесту и позвао становнике на достојанство и да обиљежавања протекну као и претходних година како доликује комеморацијама - мирно и уз поштовање свих жртава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана