Penzionerske dane Milovan Perišić iz Rogatice uljepšava drvodjeljstvom

Sreten Mitrović
Penzionerske dane Milovan Perišić iz Rogatice uljepšava drvodjeljstvom

Rogatica - Još kao dijete sa malom čakijom pravio sam razne predmete od drveta. Bile su to minijature uglavnom predmeta sa kojima sam se svakodnevno susretao u svojoj okolini i kojima su stariji obrađivali zemlju ili se bavili drugim seoskim poslovima, započeo je svoju priču Milovan Perišić, penzioner iz Krvčića kod Rogatice.

Sa završetkom osnovne škole put ga je odveo u građevinarstvo i opet rad sa drvetom. Počeo je da se bavi tesarskim poslovima i to je radio do odlaska u vojsku. Penziju je, kaže, zaradio u rogatičkom “Transportu”, koji je promijenio ime u “Tehnotrans”.

- Odlazak u penziju iz temelja je promijenio moj život u mnogo čemu. Uz ostalo, dobio sam mnogo više slobodnog vremena, koje sam uglavnom besciljno provodio. Tada se u meni probudila stara ljubav prema drvetu, možda zbog toga što je i moj otac  penziju zaradio kao stolar u “Sjemeću”, a kod kuće gradio burad, breme za vodu, kace i druge potrepštine za selo - priča Perišić. Ističe da mu je rad sa drvetom došao kao “terapija”.

- Liječim živce, odmaram dušu i ubijam dosadu, a ima i nešto zarade, iako najveći dio svojih rukotvorina poklonim prijateljima i poznanicima. Mogu da se pohvalim da su moje rukotvorine stigle do Francuske, Rusije, Kanade, Grčke, Slovenije i, naravno, Srbije, u koju ih je najviše otišlo - kaže ovaj Rogatičanin.

U kući ima bogatu kolekciju svojih radova. U njoj je više od 100 unikata od drveta, od kojih su neki suveniri, ali i mnogo stvari koje se mogu koristiti u domaćinstvu, kao što su masažeri, daske za sječenje mesa, razne drvene kašike, oklagije, mješaje, slova za gurabije. Za svoje domaćinstvo napravio je sve potrebne drvene alatke, od držalice za sjekire, ašova, grabalja, vila i kosišta.

Tu su i šolje za kafu, komplet escajg za jelo, ali i kandila, od kojih je jedno stiglo i do Svete Gore u Grčkoj.

- Za izradu rukotvorina najviše koristim meko drvo, kao što su javor, lipa, jasika, breza, šljiva, orah, ali i grab, bukva i hrast. To zavisi od toga šta i u koje svrhe namjeravam da napravim. Koristim se običnim alatom, mašinskog rada uopšte nema - kazuje Perišić.

Milovan i njegova životna saputnica Slobodanka imaju troje djece. Oni su već odavno otišli iz porodičnog gnijezda, ali su uvijek tu kada treba pomoć u domaćinstvu i izradi rukotvorina. ++++

Uzgoj krava

Uz Milovanovu penziju i sitnu zaradu od rukotvorina Perišići su se bavili i uzgojem krava i proizvodnjom mlijeka.

- Ranije je to bila naša osnovna preokupacija. Imali smo i do pet krava i one su godinama odnosile vrijedne nagrade na izložbama stoke u Rogatici - kaže Milovan.

Godine su učinile svoje i sada je u štali Milovana i Slobodanke samo jedna krava, koja daje mlijeko za ukućane, ali i djecu i unučad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana