Pećinsko blago i stećci iz Rogatice otišli u svijet

S. M.
Pećinsko blago i stećci iz Rogatice otišli u svijet

Rogatica - Stećci i pećine koji krase opštinu Rogatica našli su se u objektivima ljubitelja fotografije koji su u okviru projekta "Tragom duše" minulog vikenda ovjekovječili njihove ljepote.

Riječ je o međunarodnoj uređivačkoj radionici na temu "Prirodna i nepokretna kulturno-istorijska dobra u opštini Rogatica", koju je organizovala Vikimedijalna zajednica RS. Koordinator projekta Bojana Podgorica je kazala da je cilj radionice da se domaćoj i svjetskoj javnosti predstave prirodna i kulturno-istorijska dobra.

- Fotografisana je pećina Govještica za koju su speleolozi iz Italije lani utvrdili da je najduža u Srpskoj i BiH i pećina Banja stijena. Obje obiluju predivnim pećinskim blagom  - kazala je Podgorica i dodala da je u Banja stijeni čuveno pećinsko mlijeko, a u Govještici ljudski skeleti za koje je utvrđeno da potiču iz kraja 12. i 13. vijeka nove ere.

U pripremi radionice fotografisan je i lokalitet Borak na kome je nekropola sa više od 220 stećaka koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH sa prijedlogom da uđu i u krug zaštićenih UNESKO-ovih spomenika kulture.

Sve što je fotografisano naći će se na uređivačkoj radionici i biti dostupno ljubiteljima prirodnih i kulturnih bogatstava iz cijelog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana