Patrijarh Irinej u višednevnoj posjeti Eparhiji karlovačkoj

Srna
Patrijarh Irinej u višednevnoj posjeti Eparhiji karlovačkoj

Beograd - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej posjetiće u subotu, 16. decembra, Eparhiju gornjokarlovačku u Hrvatskoj.

Ova kanonska posjeta patrijarha Irineja Eparhiji gornjokarlovačkoj trajaće do 19. decembra, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

U saopštenju se napominje da je ova eparhija strahovito postradala tokom Drugog svjetskog rata, u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, kao i tokom građanskog rata devedesetih godina prošlog vijeka.


Eparhija gornjokarlovačka u Hrvatskoj obuhvata oblasti - Baniju, Kordun, Liku i Krbavu, Gorski Kotar, sjevernu Hrvatsku i Istru, a u Sloveniji parohiju Marindol na lijevoj obali Kupe.

Eparhija, koju sačinjava pet arhijerejskih namjesništava - glinsko, karlovačko, kostajničko-dvorsko, ličko i plaščansko, naziv je dobila po Karlovcu, gradu u kome danas stoluje episkop gornjokarlovački Gerasim.

Prostore Eparhije gornjokarlovačke Srbi naseljavaju još u 15. vijeku, a naročito prvih decenija 16. vijeka.

Glavna srpska staništa bila su Žumberak i Bela Krajina, a kasnije prostori oko Gomirja i Gorski Kotar.

U vrijeme turske uprave srednjom Likom /1528–1699/, na ličke vrleti dolaze Srbi iz Dalmacije, a Krbavu naseljava srpski živalj iz Bosne. Mnogi od njih prelaze s tih prostora na austrijsku teritoriju, odnosno na prostore Vojne krajine.

Tokom 16. vijeka, duhovni nadzor nad pravoslavnim Srbima ovog područja vrše dabrobosanski mitropoliti. Jedno vrijeme sjedište mitropolije bilo je u manastiru Rmanj, na bosansko-dalmatinsko-ličkoj tromeđi.

Kada su krajem 17. vijeka od Turaka oslobođeni dijelovi Like, Banije i Krbave, za ove krajeve 1695. godine osnovana je Eparhija karlovačko-zrinopoljska, a njen prvi arhijerej bio je izbjegli mitropolit dabrobosanski Atanasije Ljubojević /1696–1712/.

Od 2004. godine na tronu mnogostradalne Eparhije gornjokarlovačke nalazi se episkop Gerasim Popović. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana