Пашњацима крстаре стада од 490.000 оваца

Милијана Латиновић
Пашњацима крстаре стада од 490.000 оваца

Бањалука - Овчарство у Републици Српској, послије стагнације за вријеме рата, поново је посљедњих година ухватило замајац и препознато као добра шанса за зараду, о чему свједочи 490.000 грла у стадима широм земље.

Пашњаци распрострањени по обронцима Влашића подстакли су многе становнике овог краја да се окрену овчарству и прављењу овчијег сира по рецептима које су пажљиво чували њихови преци. Да се ради о уносном послу, најбоље говори податак да је за килограм ове делиције потребно издвојити од осам до 25 КМ.

- На подручју Имљана у општини Кнежево имамо око 3.000 оваца расе влашићка праменка. Углавном производимо сир за домаће тржиште, како су и наши старосједиоци радили вијековима - казао је предсједник Удружења овчара РС Жељко Марић, који уз остале чланове породице брине о стаду од 750 оваца.

Од узгоја оваца се, истиче, може лијепо живјети, али уз много уложеног труда.

- Није лако бити пастир, али кад човјек воли природу и животиње, ништа му не пада тешко. Штета је што се млади више не одлучују за живот на селу, сви само гледају да се дочепају канцеларије и фотеље - казао је Марић.

Међу овчарима кнежевског краја је и Родољуб Бановић из села Влатковићи, чије стадо броји 250 оваца, а у наредном периоду планира да тај број удвостручи.

- Брат и ја смо остали на селу и посветили се сточарству. Тешко је и напорно, али се труд исплати. Љети овце чувамо по ливадама подно Влашића, а како се зима примиче, спуштамо се према Градишци и Српцу и тамо остајемо све док се снијег не забијели - рекао је Бановић.

Међу ријетким овчарима са подручја општине Котор Варош је Илија Јанковић из Новог Села, са стадом од 200 оваца. Годинама уназад сточарство је основни извор прихода у његовој породици, а још као дјечак је, каже, устајао чим први пијетлови најаве зору и с дједом тјерао овце у испашу.

- Некад је у сваком домаћинству узгајана стока, а сад имамо десетак овчара у нашем селу. Ова година је била тешка, а како ћемо зиму презимити, не знам. Хране за овце има мало, суша је уништила кукуруз, а сунце спржило траву - рекао је Јанковић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да с циљем унапређења услова узгоја аутохтоних пасмина оваца припремају програм очувања генетичких ресурса из области сточарства.

- У овчарству Српске најзаступљенији су сојеви праменке и то влашићка, купрешка и херцеговачка, а величина стада креће се од 20 до 1.300 грла - истакли су у министарству и додали да подстичу 378 узгајивача који имају више од 100 грла у стаду.

Изложба

Удружење овчара РС у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС организовало је у недјељу шесту регионалну изложбу оваца под називом "Обронци Влашића 2017" у Петровом пољу. На изложби се окупило 13 излагача оваца, 11 из општине Кнежево и два из Котор Вароша.

Расе оваца које се узгајају у РС

- Праменка (90 одсто укупног броја оваца):

- влашићка

- херцеговачка

- купрешка

- Солчавско-језерска

- Виртемберг

- Тексел

- Ил де Франс

- Источнофризијска

- Романовска

- Сафолк

- Шарола

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана