Пале препреке за градњу стадиона, школе и вртића на Лаушу

Данијела Стоканић
Пале препреке за градњу стадиона, школе и вртића на Лаушу

Бањалука - Снимањем стања на државном земљишту, које је прије 30 година дато на коришћење Земљорадничкој задрузи "Агропромет", почела је процедура књижења двије најатрактивније парцеле у бањалучком насељу Лауш на град Бањалука.

Ријеч је о парцелама које су још прије двије године одлуком Окружног суда Бањалука враћене граду. Једна се налази на локацији гдје је тренутно стадион, а друга иза цркве Светог Јована Богослова у насељу Лауш.

На радост мјештана књижењем овог земљишта на град више неће бити препрека за изградњу спортско-рекреативног центра, затим обилазнице, која би растеретила саобраћај у Карађорђевој улици и других значајних садржаја.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Лауш у Бањалуци Небојша Матић истиче да је за становнике, као и за сам град ово велики дан.

- Геометар, судски вјештак и правобранилац који заступа Градску управу Бањалука урадили су велики посао. Борба за парцеле је трајала дуго година, али не жалим, јер су оне од великог значаја за насеље Лауш - рекао је Матић.

Додао је да му је драго што ће се убудуће новац од закупнине дијела парцеле код цркве, коју користи пет приватних фирми, сливати у буџет града.

- Од тога ћемо сви ми грађани имати користи, а не џеп појединих тајкуна, који су захваљујући томе годинама згртали велики новац - казао је Матић, не кријући жељу да се што прије крене у изградњу школе, вртића, спортских и дјечијих терена, те спомен-обиљежја на парцели из цркве.

Ни члан Управног одбора ОФК Лауш Драгомир Бошњак није крио срећу што ће бити остварена дугогодишња жеља становника Лауша.

- Овај спор, који је трајао више од 15 година, кочио је, између осталог, и обнову мјесног стадиона и трибина, који припадају фудбалском клубу, старом више од шест деценија. Сан младих ове мјесне заједнице, па и шире ускоро ће бити јава, јер ће, између осталог, добити терен са вјештачком травом, трибинама и другим спортским садржајима - рекао је Бошњак.

Спор у вези са земљиштем настао је након што је директор "Агропромета" Анђелко Ловро приликом узимања зајма од 37.800 марака од Марка Пајића 2004. године ставио под хипотеку земљиште у насељу Лауш. Ријеч је о земљишту које је град "Агропромету" дао на коришћење још 1966. године.

Међутим, Ловро није вратио дуг Пајићу, који је на основу потраживања укњижен као власник парцеле на којој се налази објекат ОФК Лауш. Ловро је у више наврата тврдио да није тачно да је земљиште укњижено на Пајића и да је оно и даље у власништву "Агропромета", те затражио да тако и остане.

Значај

У Градској управи Бањалука су и раније истицали да је од великог значаја укњижавање ових парцела на град, посебно због младих, који немају основне услове за развијање спорта. Осим за ове двије парцеле, постоји још много захтјева града за поврат земљишта које је користила земљорадничка задруга "Агропромет".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана