Ove godine najviše javnih investicija u Istočno Novo Sarajevo

Srna
Ove godine najviše javnih investicija u Istočno Novo Sarajevo

Istočno Novo Sarajevo - Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić izjavio je da bi 2018. mogla da bude godina sa najviše javnih investicija u ovoj lokalnoj zajednici.

Ćosić je najavio da bi na aprilskoj sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo trebalo da bude usvojen investicioni plan za period do 2022. godine.


"Više od 10 milona KM predviđeno je za javne investicije na području lokalne zajednice, a najznačajnija će biti izgradnja gradskog trga. Odluka o izboru izvođača je potpisana na 1.938.000 KM i s obzirom da su sve procedure ispoštovane, vjerovatno neće ni biti upućene žalbe, iako je dat rok od deset dana. Narednih dana trebalo bi da budu raspisani tenderi za izgradnju sportske dvorane i pozorišta", rekao je Ćosić Srni.

U narednom periodu trebalo bi da počne i izgradnja dva kružna toka za koje su ugovori odavno potpisani i njihova vrijednost je 500.000 KM.

"Biće izgrađen i veliki parking sa 300 mjesta i saobraćajnicom kod Kulturnog centra, a predviđena je i rekonstrukcija lokalnih puteva. Osim toga, biće nastavljena izgradnja Doma zdravlja čija je vrijednost 584.000 KM, a čime će biti obezbijeđeno novih 1.000 kvadrata za ovu zdravstevnu ustanovu", istakao je Ćosić.

On je podsjetio da su dvije zgrade preko puta opštine - nekadašnja kasarna "Slobodan Princip Seljo", koje su u poprilično zapuštenom stanju, prodate privatnim investitorima koji bi ove godine trebalo da počnu gradnju.

"Zgrada preko puta opštine koja je u poprilično lošem stanju prodata je za 520.000 KM i od tih sredstava izgradićemo dva dječija igrališta i finansirati drugu fazu izgradnje Doma zdravlja", rekao je Ćosić.

On je naglasio da bi ovi projekti trebalo da budu realizovani do polovine sljedeće godine.

"Ovo nisu puste želje načelnika, nego realan investicioni plan. Za 90 odsto navedenog postoje obezbijeđena sredstava, a 10 odsto stavljamo rezervu, jer je budžet opštine varijabilan. Sedamdeset odsto budžeta se puni iz vlastitih prihoda koji zavise od prodaje zemljišta, rente, a 30 odsto su poreski prihodi, što nas čini jedinstvenom lokalnom zajednicom u Republici Srpskoj koja posluje praktično na tržišnom principu", naveo je Ćosić.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo kaže da je prošle godine u ovoj lokalnoj zajednici rođeno 220 beba.

"Opština Istočno Novo Sarajevo jedna je od rijetkih u Republici Srpskoj sa pozitivnom stopom nataliteta i u želji da zadržimo ovaj trend, prije nekoliko godina, donijeli smo pravilnik o pronatalitetnoj politici, koji je opštinska uprava usvojila", rekao je Ćosić.

On je naveo da pravilnik sadrži dvije komponente za dodjelu jednokratne novčane pomoći i to za prvorođeno dijete 100 KM, drugorođeno 200 i 400 KM za treće dijete, kao i sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje u iznosu od 2.000 KM za treći pokušaj, a na godišnjem nivou bude od pet do 15 takvih zahjeva.

Od ove godine, u okviru pravilnika usvojen je i zaključak da majke sa četvoro i više djece, od kojih je dvoje maloljetno na mjesečnom nivou dobijaju po 150 KM.

"Uskoro bi trebalo da donesemo rješenje za te majke, s tim što imamo dilemu, koja zavisi isključivo od budžetskih sredstava, a to je da li da podržimo samo nezaposlene ili sve majke sa četvoro i više djece, a takvih je 17 na području ove opštine", naveo je Ćosić.

On napominje da su ovo direktne mjere podrške za pronatalitetnu politiku, a u indirektne spadaju mjesečna subvencija za rad dječijeg obdaništa "Patrijarh Pavle", studentske stipendije, izgradnja dječijih igrališta i mnoge druge.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana