Откази комуналцима из Котор Вароша са мирисом политике

Анита Јанковић
Откази комуналцима из Котор Вароша са мирисом политике

Котор Варош - Девет радника Јавног комуналног предузећа "Бобас" Котор Варош добили су отказ након што их је нови менаџмент прогласио технолошким вишком, а отпуштени радници тврде да су жртве политичких игара.

Отказе су добили махом људи са најнижом платом, иако су имали рјешења на неодређено.

- Позвани смо у канцеларију гдје нам је кафе куварица подијелила рјешења о отказу. Нови директор се није удостојио ни да разговара са нама - каже Драган Симуновић.

Он истиче да је радио на грађевинској машини као једини оспособљен за управљање, а да је у рјешењу написано да је технолошки вишак.

- Како могу бити вишак ако сам једни управљао том машином? Имам двоје малољетне дјеце, незапослену супругу, оца и мајку. Очева пензија нам сада остаје једино примање - истиче Симуновић који је у "Бобасу" радио шест мјесеци.

Отказ је добио и самохрани отац Бојан Вучановић чиме његова четворочлана породица остаје без икаквих примања.

- По граду се шушка да ће на моје радно мјесто доћи рођак новог директора, а ја не знам шта ми је чинити, да штрајкујем глађу, тужим предузеће - пита се Вучановић.

Он истиче да су посљедње године примани нови радници у Ватрогасном друштву, али да тамо нико не добија отказе иако је ситуација гора него у "Бобасу".

- Ми изгледа добијамо отказе само зато што нас је примио бивши директор из СНСД-а - каже Вучановић.

Директор "Бобаса" Слободан Јурић, који је недавно именован на ту позицију као кадар СДС-а, истиче да су откази уручени искључиво због лоше финансијске ситуације у предузећу и да нема говора о политичким играма.

- "Бобас" је лани пословао са минусом од 250.000 КМ и дошао у стање опште неликвидности. Плата за децембар касни десетак дана, а највјероватније нећемо бити у могућности да је исплатимо још ни за мјесец јер морамо платити заостале обавезе за октобар и новембар. Проблем је што имамо 50 радника, а до прије двије године их је било 34. У кратком времену је примљено 16 људи који реално нису потребни предузећу - рекао је Јурић.

Истакао је да су се одлучили на минималан број отказа и да ће учинити све да преосталих шест радника остане на послу.

- Понудио сам синдикату да свима умањимо плате за 20 одсто и да не буде отпуштања, али то нису прихватили. Отказни рок је 30 дана и у том периоду покушаћемо изнаћи рјешење за отпуштене раднике. Разговарао сам са директором фирме "Дермал" који ми је рекао да отвара нову фабрику и да ће примити четири-пет наших људи, а ми ћемо покушати поправити финансијску ситуацију и задржати још једног до два радника - прича Јурић и обећава да неће бити пријема радника на позиције отпуштених.

Бивши директор "Бобаса" и предсједник Општинског одбора СНСД-а Горан Кушљић не пориче да предузеће има проблема, али истиче да се кола нису смјела сломити на радницима најслабијег материјалног стања.

- Било је начина за безболније уштеде. До отпуштања је дошло само у "Бобасу", иако су радници у задњих годину примани и у друга јавна предузећа и установе на чијем челу нису људи из СНСД-а. У граду круже приче да људи из СДС-а и ПДП-а већ часте јер почињу радити у "Бобасу" - рекао је Кушљић и додао да откази миришу на политику.

Сакан: Још ништа није готово

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан каже да је одлуку о отказима донио нови менаџмент "Бобаса", али да се још не зна да ли ће радници заиста бити отпуштени.

- Радницима је дат отказни рок, а у међувремену ћемо видјети да ли ће остати без посла или ће бити тражено неко ново рјешење - рекао је Сакан.

Он је истакао да не зна да ли ће бити отпуштања и у другим јавним предузећима и установама које имају вишка радника.

- Немам сазнања о отказима, али не могу гарантовати да их неће бити - каже Сакан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана